Gospodarka » Żywność
Wyjątkowe wegeburgery na… obiad
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Czy już wiecie o czym mowa? Oczywiście o burgerach! Danie to ma jeszcze jedną zaletę - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w wersji wegetariańskiej, która będzie równie smaczna, co klasyczna. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!
Aby „podkręcić” smak każdego burgera – potrzebujemy wyjątkowego sosu, który stanie się znakiem rozpoznawczym w naszej kuchni. W ofercie WSP „Społem” znajdziemy co najmniej dwa takie produkty tj. Sos Kielecki czosnkowy oraz Sos Kielecki amerykański. Oba dostępne są w wygodnych plastikowych opakowaniach o pojemności 335 g. Poniżej przedstawiamy pomysły na wykorzystanie ich w burgerach w wersji wegetariańskiej.
Prosto z Cypru
Halloumi to tradycyjny cypryjski ser, najczęściej wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Bez wahania możemy wykorzystać go do przygotowania domowych wegeburgerów. Zaczynamy od podpieczenia bułek w piekarniku. W tym czasie podsmażamy na maśle ser pokrojony w grube plastry, aż nabierze złocistego koloru. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim czosnkowym, a następnie na jednej z nich układamy rukolę, plasterki pieczonego buraka, krążki czerwonej cebuli oraz halloumi. Dla bardziej wyrafinowanego połączenia smaków możemy dodać kilka listków świeżej mięty, która wspaniale komponuje się z cypryjskim specjałem. Teraz wystarczy złożyć burgera w całość, zamknąć oczy i… przenieść się w śródziemnomorski krajobraz!
Wiosną postaw na warzywa
Jeżeli ograniczamy nabiał, pysznego burgera możemy przyrządzić nie tylko bez mięsa, ale też bez sera – a najlepsze jest to, że wcale nie straci w ten sposób wspaniałego smaku. W pierwszej kolejności kroimy batata w grube plastry, skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy wędzoną papryką w proszku. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy do miękkości – czas może się różnić w zależności od wielkości słodkiego ziemniaka. Pod koniec w piekarniku umieszczamy przekrojoną na pół bułkę. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Widelcem rozgniatamy awokado, dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę oraz niewielkiego pomidora, a także pieprz i sól do smaku. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim amerykańskim i układamy kolejno: sałatę lodową, guacamole, 1-2 grube plastry pieczonego batata oraz pomidora i liście kolendry. Składamy w całość i gotowe!
| Nadesłał:
            BestBrands | 
 Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract
						Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract			 ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”
						ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”			 BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie
						BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie			 Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI
						Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI			
Komentarze (0)