Gospodarka » Żywność
Wykorzystaj w pełni sezon na szparagi – razem z marką WINIARY!
Zobacz więcej zdjęć » |
Mówi się, że pojawienie się ich na straganach to pierwszy zwiastun prawdziwie smakowitej wiosny. Zarówno białe, jak i zielone są źródłem witamin i składników mineralnych. Mowa o szparagach, które kupić możemy już od początku maja. Zachęcamy do wypróbowania pysznych, sprawdzonych przepisów na potrawy ze szparagami w roli głównej. Niestety, sezon na nie mija bardzo szybko – nie czekaj więc i już dziś zaskocz bliskich pyszną, szparagową ucztą!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przepadamy za nimi, bo są pyszne i wartościowe!
Sięgając po szparagi wybierajmy te blade z wyglądu, które wydają charakterystyczny dźwięk, (przypominający gwizd), kiedy zakręcimy pęczkiem. To gwarancja tego, że będą świeże i smaczne. Szparagi to cenny składnik naszej diety – są bowiem bogate w potas, a także witaminy: B1, B2, E, betakaroten (prowitamina A) i kwas foliowy, a przy tym niskokaloryczne. Warto w tym roku w pełni wykorzystać sezon na szparagi i zaskoczyć najbliższych pysznymi daniami. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, jakie potrawy ze szparagami przygotować, z pomocą przychodzi marka WINIARY.
Czasem wystarczy tylko dodatek w postaci sosu, aby dopełnić smak szparagów
Dla wszystkich miłośników oryginalnych potraw polecamy przygotować szparagi w bekonie prosto z rusztu. W portfolio marki WINIARY znajdziemy pyszny Sos Czosnkowy, który dopełni smak tej wykwintnej przekąski z grilla.
Składniki:
Rosół Drobiowy WINIARY (1 kostka)
Sos Czosnkowy WINIARY (1 słoik)
Szparagi (400 g)
Chudy boczek (8 plastrów)
Ser Brie (1 sztuka)
Przygotowanie:
Rosół rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, a szparagi oczyszczamy i gotujemy w rosole przez 8 minut. Następnie odsączamy je i studzimy. Ser kroimy na 8 słupków, po czym w plastry bekonu zawijamy po 2 szparagi i po 1 słupku sera. Pieczemy na rozgrzanym grillu na złoty kolor, aż boczek stanie się przyjemnie chrupki. Podajemy z Sosem Czosnkowym WINIARY, świeżą bagietką i lodową sałatą. Mmm, pyszne rozwiązanie na szybkie przygotowanie szparagów!
Wiosenna i kolorowa sałatka ze szparagami – to jest to!
Jeśli szukasz propozycji sałatki na każdy dzień, przygotuj ją w wersji z młodymi ziemniakami, szparagami i z wyśmienitym sosem musztardowym, przyrządzonym na bazie Majonezu Delikatnego WINIARY. Ta propozycja świetnie pasuje zarówno do wiosennego grilla, ale także, jako przystawka do obiadu i kolacji.
Składniki:
Majonez Delikatny WINIARY (0,5 słoika)
Musztarda (1 łyżka)
Olej (3 łyżki)
Młode ziemniaki (4 sztuki)
Szparagi (300 g)
Pomidor (3 sztuki)
Sałata (1 sztuka)
Sól (do smaku)
Przygotowanie:
Majonez Delikatny WINIARY łączymy z musztardą i olejem. Ziemniaki obrane w cząstki, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 10-15 minut, po czym odsączamy i studzimy. Szparagi obieramy, gotujemy w osolonej wodzie przez około 8-10 minut, następnie po odsączeniu i ostudzeniu kroimy je na 3 cm kawałki. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Sałatę oczyszczamy i rwiemy na mniejsze części. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki, a gotową sałatkę podajemy polaną sosem musztardowym. Smacznego!
Po więcej przepisów na pyszne i oryginalne potrawy ze szparagami w roli głównej zapraszamy na www.winiary.pl
Nadesłał:
IP1
|
Komentarze (0)