Technologie » Internet

Wymień analogową tablice i flipchart – czas zaufać nowym technologiom!

Flipchart czy tablica suchościeralna i markery to sprawdzone, niezawodne rozwiązania. Mają jednak swoje minusy. Kończący się papier i konieczność robienia notatek to podstawowe z nich. Między innymi dlatego coraz częściej są one zastępowane przez cyfrowe odpowiedniki jakimi są monitory interaktywne.

Dotykowych paneli LCD używamy w samochodach, korzystamy z nich w bankomatach, a nawet obsługując urządzenia AGD. Smartfony są jak komputery. Cyfryzacji nie da się powstrzymać, a elektronika przyciąga nie tylko dzieci i młodzież. Elektroniczne materiały są ekologiczne, pozwalają wyeliminować papier. Wszyscy uczestnicy spotkania czy zajęć mogą całą uwagę poświecić omawianej problematyce, a wszystko co zostanie zapisane na ekranie otrzymają mailem. Powinno to być łatwe i intuicyjne wówczas będzie efektywne.

Podstawowym narzędziem, które kojarzy nam się ze spotkaniem jest flipchart albo tablica suchościeralna. Ich cyfrowym odpowiednikiem, z którego korzystają użytkownicy monitorów interaktywnych Newline jest WHITEBOARD. Korzystanie z tego narzędzia to wspaniały sposób na efektywny początek pracy z monitorem interaktywnym.

Powierzchnia bez ograniczeń

Z żadnej notatki nie trzeba już rezygnować, żeby odzyskać powierzchnię do pisania. Nie trzeba zmieniać papierowego bloku. Elektroniczny Whiteboard nigdy się nie kończy. Może to być ogromna powierzchnia, którą przesuwamy palcem albo oddzielne „elektroniczne kartki”, do który w razie potrzeby wracamy. Monitor interaktywny Newline sam interpretuje czynności, które chcemy wykonać. Korzystając z gestów znanych z obsługi smartfonów – dwoma palcami powiększamy i pomniejszamy, przesuwamy obiekty, a pięścią zmazujemy to co chcemy poprawić, albo usunąć. Pisak, który jest w zestawie jest rozpoznawany jako narzędzie do pisania i rysowania.

Wiele narzędzi

Bardzo pomocne bywają tła np. w kratkę. Do dyspozycji mamy też barwne pisaki, markery i kolorowe karteczki. Szczególnie nauczyciele doceniają wygodną bazę figur geometrycznych i użyteczne przyrządy takie jak linijka czy ekierka. Korzystanie z nich jest bajecznie łatwe, a figury są zawsze w idealnych kształtach i proporcjach.

Na cyfrowej tablicy można też umieścić grafiki – znajdujące się na dysku monitora albo pendrive. Można je kopiować, powiększać i przesuwać.

Materiały z Internetu

WHITEBOARD ma wbudowane dwie przeglądarki – internetową i grafiki. Dzięki temu korzystając z monitora można sięgnąć do zasobów internetu i skopiować je bezpośrednio w wybrane miejsce. Mogą to być zarówno informacje, jak i obrazy, a także filmy z Youtube. To jednak nie koniec - można też pokazać obraz pochodzący z wizualizera.

Dostęp do materiałów

Ogromną korzyścią płynącą z korzystania z monitora Newline jest zaangażowanie wszystkich i współpraca. Nie trzeba skrupulatnie przepisywać ponieważ wszystko co zostało napisane można wyeksportować do pliku PDF i udostępnić zainteresowanym możliwość pobrania go przez skan kodu QR. To bardzo wygodne rozwiązanie dające gwarancje, że wszyscy dysponują takimi samymi materiałami. Nieobecni również mogą je otrzymać.

KOMENTARZ - Iwona Pietrzak-Płachta, Nauczyciel Roku 2022

Dzisiejszy świat stawia przed nami szereg wyzwań związanych z nowymi technologiami.

Nasze dzieci będą pracowały w zawodach, które dzisiaj jeszcze nie istnieją.

Jestem nauczycielem bibliotekarzem. W mój zawód wpisana jest miłość do papieru, który czuję pod palcami. Ale czy mogłabym doświadczać tego wszystkiego co mnie spotyka – gdybym nie korzystała z cyfrowych rozwiązań? Czy dotarłabym do tylu uczniów i ich rodziców w czasie pandemii?

Czy zrealizowałabym projekty, które trafiły, nie tylko do moich uczniów, ale też inspirowały środowisko bibliotekarzy w całej Polsce?

Czy mogłabym przyjąć podczas otwarcia zrewitalizowanej Wypożyczalni Skrzydeł ponad 40.000 gości – bo, tyle razy otworzyły się wirtualne drzwi biblioteki ?

Nie. Po wielokroć nie.

To ważne, żebyśmy pokazali młodzieży, że elektroniczne narzędzia można i trzeba wykorzystywać dobrze. Że nie służą tylko do zabawy i rozrywki, ale pomagają zdobywać wiedzę. Pomagają przezwyciężać bariery i ograniczenia. Pomagają uporządkować i ułatwiają codzienne czynności. Choćby ta wielka, elektroniczna, biała tablica. Ja widzę przestrzeń po horyzont, na której wszyscy możemy zapisywać ważne dla nas komunikaty. Miłe słowa, ważne informacje, opinie, wspólne ustalenia. Nie trzeba tego zmazywać, nie trzeba zdejmować, żeby odzyskać powierzchnię. I można zachować bezkosztowo i bezpowierzchniowo.

Można wysłać, można zapisać i do tego wrócić. A to ważne, żeby efekty naszej pracy, naszych ustaleń i nasze emocje z nami zostawały.

---------

Newline Interactive została założona w 2012 roku w USA. Firma należy do grupy HiteVision, czyli największego producenta monitorów interaktywnych na świecie, właściciela 418 patentów. Produkty są dystrybuowane w 60 krajach i cieszą się ogromnym zaufaniem klientów oraz partnerów biznesowych. Biura firmy znajdują się w Teksasie, Hiszpanii, Polsce, Niemczech, we Włoszech, w Indiach, Chinach, Korei oraz na Tajwanie.

Marka kojarzy się z niezawodnością, oraz intuicyjną i łatwą obsługą. Właśnie to jest kluczem do sukcesu Newline. Do charakterystycznych cech urządzeń należą znakomita jakość obrazu oraz wyjątkowa precyzja pisania. Monitory zawdzięczają to zastosowaniu certyfikowanej technologii Optical Bonding. Do cech wyróżniających urządzenia należy również dynamiczne USB, rozpoznawanie gestów Windows oraz unikalny zestaw funkcji takich jak Newline CAST, Newline BROADCAST, Newline LAUNCH CONTROL.

W 2022r. firma Newline Interactive jako pierwsza zaproponowała monitory interaktywne z Android 11. Oferta na rok 2023 obejmuje modele: Lyra, Elara, Vega, oraz Naos+. Monitory zostały wyposażone w powłokę antybakteryjną z certyfikatem TUV oraz USB-C z możliwością przesyłania wideo, dźwięku, dotyku, danych i zasilania. Klienci mogą również skorzystać z atrakcyjnej oferty uchwytów ściennych oraz mobilnych stojaków. Wśród propozycji Newline są też wysokiej jakości kamery i mikrofony do wideokonferencji. Monitory można dodatkowo wyposażyć w komputery OPS. Monitory Newline oferują również podwójną ochronę oczu dzięki zastosowaniu dodatkowej, sprzętowej redukcji niebieskiego światła.

W ofercie firmy znajduje się również obsługiwany dotykiem 27-calowy monitor Newline FLEX.

Sprzedaż produktów Newline w Polsce odbywa się przez autoryzowany kanał dystrybucji.

Dystrybutorem urządzeń jest AGRAF Sp. z o.o. Sprzedaż i serwis gwarancyjny Newline w Polsce prowadzony jest wyłącznie przez autoryzowanych partnerów.

Więcej o Newline - https://newline.solutions/

YT - https://www.youtube.com/channel/UC7pZwRIyx7OVPfpfp_c81mg