Dom » Nieruchomość

Wynajmij zanim kupisz

Wielu spośród wynajmujących mieszkanie decyduje się na zakup własnego lokum po to by zaoszczędzić pieniądze. Zamiast płacić komuś, spora grupa postanawia by spłacać kredyt na własne M. Tymczasem wynajem długoterminowy może być korzystny dla wynajmującego.

Zanim zdecydujemy się na zakup mieszkania należy przeanalizować wszystkie za i przeciw. Sam koszt lokalu to dopiero początek wydatków. Może więc warto znaleźć mieszkanie na próbę by spokojnie podjąć decyzję w kwestii naszej mieszkaniowej przyszłości. Taką możliwość oferuje firma SAP-PROPERTY w Górczyńskiej 46.

Wynajem jest mniej zobowiązujący

Decydując się na zakup nieruchomości nie zawsze stać nas na mieszkanie marzeń. Dotyczy to zwłaszcza osób młodych, będących na początku swojej kariery zawodowej. Wtedy przychodzi na myśl zakorzenione w naszej tradycji powiedzenie: ciasne ale własne. Ale czy to jest naprawdę rozwiązanie? Kupno mieszkania to z reguły wieloletnie zobowiązanie kredytowe. Nabycie mieszkania, które nie spełnia naszych oczekiwań co do  lokalizacji, powierzchni i standardu może się okazać błędem, który ciężko będzie naprawić. – Analizując sytuację rynkową wprowadziliśmy do naszej oferty w Górczyńskiej 46 możliwość wynajmu mieszkania na próbę. Dzięki takiemu rozwiązaniu klient może wybrać mieszkanie większe, na miarę swoich potrzeb. Następnie zgodnie z zawartą w umowie zasadą pierwokupu istnieje możliwość nabycia wynajmowanego lokalu. Nie ma jednak obowiązku by się na to decydować – mówi Marcin Witkowski z SAP-PROPERTY. Wynajem mieszkania na dłuższy czas może stać się zatem rozwiązaniem, które pozwoli na zgromadzenie większej ilości kapitału i poprawy zdolności kredytowej. Następnie można zakupić lokal, w którym się zamieszkuje  albo znaleźć nowe lokum.

Przeanalizuj koszty

Kupując wymarzone M, zawsze chcemy je urządzić tak by było jak najlepszym odzwierciedleniem naszych oczekiwań w kwestii funkcjonalności i estetyki. To niestety kosztuje i wielu kupujących nieruchomość uzmysławia sobie ogrom wydatków dopiero w momencie urządzania mieszkania. Wtedy rodzi się pytanie czy nas na to wszystko stać? Wynajem może rozwiązać cześć z tych problemów i dać czas na zgromadzenie większej ilości kapitału. – Klienci, którzy myślą o programie mieszkanie na próbę, chcą mieć do dyspozycji nowy lokal. Zaletą oferowanego w Górczyńskiej 46 rozwiązania jest wynajem mieszkania o podwyższonym standardzie deweloperskim z podłogami, drzwiami, gotową łazienką oraz urządzoną i wyposażoną kuchnią. Dzięki takiemu rozwiązaniu wynajmujący dysponuje częściowo urządzonym mieszkaniem, nie ponosząc kluczowych kosztów jego wyposażenia. Najważniejsze jest jednak to, że w każdej chwili może on stać się właścicielem lokalu i to na preferencyjnych warunkach. - mówi Marcin Witkowski. Rozważając zatem możliwość zakupu nieruchomości i najmu nowego, urządzonego mieszkania, należy zastanowić się co będzie dla nas korzystniejsze i bezpieczniejsze finansowo? Kluczowe zatem staje się pytanie czy  możemy sobie pozwolić na zakup i pełne urządzenie wymarzonego mieszkania?

Wynajem długoterminowy daje możliwość przesunięcia w czasie decyzji o zakupie własnej nieruchomości. Taki najem nie musi jednak oznaczać standardu mieszkania poniżej naszych oczekiwań. Co ważniejsze na rynku jest oferta  deweloperów, która umożliwia  wynajęcie nieruchomości z możliwością jej pierwokupu.

Michał Bachorz