Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Wyniki finansowe Accor za trzeci kwartał 2022 – poprawa o 83% względem ubiegłego roku

Accor, wiodąca grupa hotelowa na świecie, zamyka trzeci kwartał 2022 z przychodem rzędu 1,15 mld euro. To wynik o ponad 83% większy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Accor, wiodąca grupa hotelowa na świecie, zamyka trzeci kwartał 2022 z przychodem rzędu 1,15 mld euro. To wynik o ponad 83% większy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, a zarazem o 9% lepszy względem 2019 roku. Jak podkreśla Sébastien Bazin, Chairman and CEO Accor, dynamika biznesu nie zwolniła w tym kwartale, a przychody grupy znacznie przekroczyły poziomy sprzed pandemii.

Rekordowa aktywność w Q3

Opublikowane przez Accor wyniki finansowe potwierdzają gwałtowną poprawę wyników działań operacyjnych obserwowaną od początku 2022 roku. W trakcie trzeciego kwartału bieżącego roku grupa otworzyła w sumie 93 hotele z ponad 15 tys. pokoi dla gości, co przekłada się na wzrost netto 2,4% w ciągu ostatnich 12 miesięcy, a zarazem znaczący wzrost w porównaniu z pierwszym półroczem bieżącego roku.

W trzecim kwartale br. grupa Accor uzyskała przychód rzędu 1,15 mld euro. To ponad o 83% więcej niż w trzecim kwartale zeszłego roku i aż o 9% więcej niż w analogicznym okresie 2019 r. Grupa prognozuje zamknąć 2022 rok ze wzrostem netto sieci blisko 3,5%.

Duży popyt ze strony krajowych i międzynarodowych turystów podróżujących w celach wypoczynkowych w okresie letnim napędził pozytywne wyniki. Dodatkowo początek jesieni przyniósł wzrost popytu ze strony gości biznesowych podróżujących w celach służbowych na konferencje, eventy branżowe i targi.

Trzeci kwartał bieżącego roku utrzymał wzrostową dynamikę działalności biznesowej całej grupy, z przychodami znacznie przekraczającymi poziomy z 2019 roku – mówi Sébastien Bazin, Chairman and Chief Executive Officer of Accor. – Z wyjątkiem regionu Azji i Pacyfiku, który jeszcze się odbudowuje, wszystkie obszary odnotowały wzrost w porównaniu z 2019 r. Dobre wyniki, w połączeniu ze ścisłą dyscypliną operacyjną i finansową, pozwalają nam wnioskować, że jesteśmy w stanie osiągnąć górną granicę naszego całorocznego przedziału prognoz EBITDA, który powinien wynieść od 610 mln euro do 640 mln euro.

Hotele i pokoje

Pod koniec września 2022 roku portfolio grupy Accor tworzy w sumie 789 152 pokoi hotelowych w 5 357 obiektach na całym świecie. Bieżący pipeline sieci zakłada otwarcie 212 tys. pokoi w ponad 1,2 tys. hoteli. Prognozy na ostatni kwartał są bardzo obiecujące.

xxx

O ACCOR

Accor jest wiodącą grupą hotelarską na świecie oferującą gościom wyjątkowe i niezapomniane wrażenia w ponad 5 300 obiektach oraz 10 000 obiektach gastronomicznych w 110 krajach. Grupa dysponuje jednym z najbardziej zróżnicowanych i w pełni zintegrowanych ekosystemów hotelarskich obejmujących szerokie portfolio ponad 40 marek segmentu luxury, premium, midscale i economy. Wyjątkowe i unikalne doświadczenia uzupełnia oferta rozrywkowa, bary i restauracje, markowe rezydencje prywatne, współdzielone obiekty noclegowe, consierge, przestrzenie co-workingowe i wiele innych. Niezrównaną pozycję Accor w sektorze lifestylowym – jednej z najszybciej rozwijających się kategorii w branży – gwarantuje Ennismore, kreatywna firma hotelarska z wywodzącą się z kultury i lokalnych społeczności z bogatym portfolio przedsiębiorczych i własnych marek z jasno określonym celem. Accor wyróżnia się niezastąpionym portfolio charakterystycznych marek i zespołem liczącym ponad 260 000 osób na całym świecie. Dodatkowo Grupa oferuje wszechstronny lifestylowy program lojalnościowy ALL - Accor Live Limitless, który jako codzienny towarzysz hotelowych gości pozwala na wzbogacenie pobytu o dodatkową wartość i przeżycia związane z szeroką gamą benefitów, usług i doświadczeń. Poprzez inicjatywy takie jak Planet 21 – Acting Here, Accor Solidarity, RiiSE i ALL Heartist Fund, grupa koncentruje się na tworzeniu pozytywnych działań poprzez promowanie etycznego biznesu, zrównoważonego rozwoju, ochrony środowiska, odpowiedzialnego hotelarstwa, zaangażowania społecznego, różnorodności i inkluzywności. Założona w 1967 roku spółka Accor SA jest notowana na paryskiej giełdzie Euronext (kod ISIN: FR0000120404) oraz na rynku OTC (kod ACRFY) w Stanach Zjednoczonych. Więcej informacji na stronie: group.accor.com. Zapraszamy do polubienia strony Accor na Facebooku oraz do śledzenia na Twitter, Facebook, LinkedIn i Instagram.

38PR