Gospodarka » Żywność
Wyrabiaj na zdrowie – sztuka wyrabiania ciasta
Zobacz więcej zdjęć » |
Aby z mąki powstał chleb, potrzeba przede wszystkim czasu i umiejętności. To, w jaki sposób traktuje się ciasto chlebowe jeszcze na wstępnym etapie przygotowań, ma duży wpływ na efekt końcowy wypieku. Właśnie od sposobu wyrabiania zależy struktura gotowego chleba. Dlatego tak ważne jest, aby obchodzić się z ciastem umiejętnie. Za duża ilość wody sprawi, że jego struktura będzie porowata, za mała – że chleb będzie zwarty, a miejscami nawet zbity.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wyrabianie ciasta to nie sztuka, lecz odpowiednia technika. Świadomość, iż do stworzenia własnego chleba potrzeba siły, może jednak zniechęcić początkujących piekarzy. Dlatego warto stawiać swoje pierwsze kroki w wyrabianiu ciasta z urządzeniem Thermomix®. Urządzenie to posiada specjalny tryb, który z powodzeniem naśladuje pracę rąk profesjonalnego piekarza. Przerywanym, dwukierunkowym ruchem, urządzenie w szybki i prosty sposób wyrabia każdy rodzaj ciasta. Doskonale radzi sobie także z twardym, chlebowym ciastem, sprawiając, że jest ono aksamitne, delikatne i wyjątkowo elastyczne. Aby uzyskać taki sam efekt podczas ręcznego wyrabiania ciasta, należałoby poświęcić na to około dwóch godzin. Thermomix® poświęca na to zaledwie 10 minut! Zaoszczędzony czas można wykorzystać na zgłębianie tajników kolejnych dań.
Nadesłał:
gastrosfera
|
Komentarze (0)