Firma » Biura

Wysoko pomiarowe wagi samochodowe

Waga – cóż to za urządzenie? Nam najczęściej słowo to kojarzy się niezbyt przyjemnie. Szczególnie panie wrażliwe są na punkcie swojej wagi. Każdorazowe ważenie się przyprawia nas o palpitację serca i rumieńce. „Oby było jak najmniej, oby było jak najmniej” - myślimy sobie w duchu.

Warto pamiętać o tym, że nie tylko ludzie ważą się.

Oczywiście wiadomość o własnej wadze ciała jest dość istotna i służy między innymi do obliczenia BMI, czyli współczynnika mówiącego nam o tym czy nasza waga jest prawidłowa. Wskaźnik ten informuje nas o niedowadze (poniżej 18), wadze prawidłowej (18-25) oraz nadwadze (powyżej 25).

Waga to bardzo istotny parametr, który musi być zmierzony dokładnie. Jest to szczególnie ważne dla samochodów, zwłaszcza tych ciężarowych. Nasza infrastruktura posiada określone parametry, które jest w stanie udźwignąć. Nie inaczej jest w przypadku samochodów. One też mają wyznaczone wagi załadunków, które w bezpieczny sposób mogą przewieźć do celu. Wagi samochodowe ceny wahają się już od kilkuset złotych do nawet kilku, kilkunastu tysięcy złotych. Wagi samochodowe ceny zależą od rodzaju wagi oraz przede wszystkim od ciężaru, jaki jest zdolna zmierzyć. Logicznie rzecz ujmując im większa waga, tym wyższa jej cena.

Wagi do samochodów (osobowych i ciężarowych) są montowane przeważnie na stałe w miejscach, w których konieczne jest częste ich ważenie. Dotyczy to w szczególności pojazdów ciężarowych w miejscach, gdzie konieczne jest pobieranie opłat, obliczanie załadunku czy kontroli bezpieczeństwa dróg. Często z takimi wagami możemy spotkać się w sortowniach śmieci czy na wysypiskach. Śmieciarka, która wyjeżdża na miasto po posegregowane odpady jest ważona tuż przed wyjazdem (bez załadunku) oraz na wjeździe z załadunkiem. Dzięki temu w szybki i fachowy sposób można obliczyć wagę i załadunek odpadów.

l.nowak1815