Firma » Biznes

Wystartowały portale dedykowane startupom – Startup Insider oraz Startup Map

Działająca prężnie na warszawskim rynku startupów Fundacja Wspierania Przedsiębiorczości Startup Support uruchomiła swoje pierwsze portale internetowe dedykowane w całości polskim startupom: Startup Insider oraz Startup Map.

Startup Insider (startupinsider.pl) to portal tworzony przez startupy o startupach dla startupów. Jego głównym założeniem jest dostarczanie przedsiębiorcom wszelkich informacji niezbędnych w codziennym prowadzeniu biznesu, takich jak chociażby wszelkie detale istotnych zmian przepisów, czy też porady ekspertów dotyczące tajników – to wszystko czytelnicy będą mogli znaleźć w dziale  „Startup Tips”.  Dział „Startup News” to nowinki z dynamicznego świata startupów. Historie polskich startupów, zarówno ich triumfy, jak i niepowodzenia będzie można regularnie przeczytać w rubryce „Startup Story”. Do tego „Startup Lifestyle” oraz bardzo rozbudowany kalendarz wszelkich istotnych wydarzeń z punktu widzenia przedsiębiorcy-startupowca, które odbywają się w Polsce.

Jednak Startup Insider to nie tylko portal informacyjny. Każdy, kto prowadzi własny biznes może dołączyć do społeczności Startup Insider poprzez rejestrację na portalu i dzielić się swoim doświadczeniem oraz wiedzą z innymi członkami społeczności w ramach swojego bloga osobistego lub firmowego.

Startup Map (startupmap.pl) to z kolei ambitny projekt, którego celem jest stworzenie możliwie jak najpełniejszej mapy polskich startupów: małych i dużych, z branży high-tech, mid-tech oraz low tech. To właśnie tu każdy członek społeczności Startup Insider może bezpłatnie stworzyć wizytówkę swojej firmy i precyzyjnie umieścić ją na mapie Polski. Na mapie docelowo zgromadzona będzie również baza danych instytucji okołobiznesowych, publicznych, jak i prywatnych, które swoimi działaniami wspomagają i ułatwiają działania przedsiębiorcom. Dzięki Startup Map, przedsiębiorca nawet z najodleglejszego zakątku kraju będzie mógł znaleźć się bliżej innych przedsiębiorców oraz wyszukać instytucje wspierające znajdujące się najbliżej siedziby jego firmy.
Fundacja Wspierania Przedsiębiorczości Startup Support realizuje kilka innych projektów, których celem jest wspieranie przedsiębiorczości i rozwijanie jej ducha wśród Polaków. Już w kwietniu 2015 roku zrealizuje na ulicach Warszawy spektakularną grę miejską o charakterze ekonomicznym o nazwie Warsaw Startup Game. Projekt, którego honorowym partnerem jest Prezydent miasta stołecznego Warszawy Pani Hanna Gronkiewicz-Waltz, odtwarza realia życia polskiego przedsiębiorcy od pomysłu na własny biznes, poprzez codzienne zmagania się z systemem prawno-gospodarczym, po ostateczny sukces. A wszystko to w trakcie pięciogodzinnej, świetnej zabawy na świeżym powietrzu, której zwycięzcy mogą liczyć na niezwykle atrakcyjne nagrody.

Startup Media