Dom » Budownictwo

Wystawa „Barwy natury oczami ptaka" pod patronatem Śnieżki

10 stycznia 2014 roku, w Galerii Nierzeczywistej w Rzeszowie odbył się wernisaż, otwierający wystawę inspirujących zdjęć autorstwa artysty, fotografika i dziennikarza – Piotra Krupy. Patronem honorowym wystawy, którą można oglądać do 7 lutego, jest Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka SA.

Zaprezentowana w rzeszowskiej galerii wystawa przedstawia wykonane z perspektywy lotu ptaka" fotografie rzek, cieków i zbiorników wodnych. Widziane z góry, układają się one w niezwykłe formy, przywodzące na myśl prawdziwe, nierzadko abstrakcyjne obrazy malarskie. Większość widocznych na zdjęciach krajobrazów to pejzaże z województwa podkarpackiego, rodzinnego regionu Piotra Krupy. Wszystkie fotografie zostały wykonane podczas lotu na motoparalotni. – Szybując w przestworzach od zakoli rzecznych, przez pagórki leśne, jeziora, aż do mórz, rejestruję świat przez pryzmat oczu ptaków. Podczas mojej podróży często włączam muzykę, która mnie inspiruje i wpływa na plastykę, malarskość  i odrealnienie moich fotografii. Efektem mojej pracy są cykle zdjęciowe, które mam przyjemność zaprezentować  – tak autor opisuje swoje prace oraz proces ich powstawania.

Patronat honorowy nad ekspozycją „Barwy natury oczami ptaka" objęła FFiL Śnieżka SA, od lat dostarczająca wysokiej jakości farby i inne wyroby z zakresu chemii budowlanej. W ofercie rozwiązań marki Śnieżka znajduje się kolekcja farb Śnieżka Barwy Natury, która – podobnie jak zaprezentowane na wystawie prace – inspirowana jest pięknem i bogactwem otaczającej nas przyrody. Tak, jak fotografie autorstwa Piotra Krupy, kolory z palety Śnieżka Barwy Natury zachwycają i zaskakują swoją różnorodnością, pozwalając na stworzenie barwnej aranżacji wnętrza o niepowtarzalnym charakterze.

Zapraszamy do oglądania wystawy!

RedPen