Firma » Finanse

XV edycja Tak! Pomagam już rozstrzygnięta

Znamy już projekty wolontariackie, które będą realizowane podczas XV edycji Tak! Pomagam. Spośród zgłoszonych 91 pomysłów, Rada Programowa wybrała 33, w których realizację zaangażuje się 530 wolontariuszy. Firma przekaże na ten cel ponad 75 tys. złotych.

Wolontariusze będę remontować domy dziecka, szkoły, oddziały szpitalne. Zorganizują pikniki,  Rodzinny Turniej Piłki Nożnej, Miasteczko Ruchu Drogowego i zawody sportowe. Ich pomoc dotrze do najbardziej potrzebujących – osób niepełnosprawnych, podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej, domów dziecka i świetlic środowiskowych.

Po raz kolejny okazało się, że możemy liczyć na naszych wolontariuszy. Siedem z 33 projektów to kontynuacja przedsięwzięć z poprzednich edycji, jest także kilka nowych grup, które zgłosiły się do programu Tak! Pomagam po raz pierwszy. To potwierdzenie, że wolontariat działa jak magnes, przyciąga następne osoby, które chcą poświęcić innym swój wolny czas - mówi Agnieszka Krajnik, koordynator programu „Tak! Pomagam” z firmy Provident.

Na szczególną uwagę zasługuje projekt Oddziału w Łodzi, wolontariusze chcą zorganizować zajęcia rękodzielnicze (filcowanie) dla uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej w Brzezinach, a następnie wystawę połączoną z kiermaszem przygotowanych prac. Wolontariusze z Ostrowca Świętokrzyskiego będą kontynuować współpracę ze Specjalnym Ośrodkiem Szkolno-Wychowawczym w Niemienicach, w ramach wykonanej w poprzednich edycjach Zielonej Sali Gimnastycznej, przygotują rowerowy tor przeszkód.

Bilans dotychczasowych 14 edycji, to ponad 330 projektów, w których realizację zaangażowało się ponad 1000 wolontariuszy, Provident przekazał na projekty wolontariackie ponad 1 mln złotych. Celem realizowanego od 2006 roku programu wolontariatu pracowniczego Tak! Pomagam jest wspieranie pracowników i doradców klienta w realizacji ich własnych inicjatyw wolontariackich. Dwa razy do roku Provident ogłasza konkurs na najlepsze projekty wolontariatu pracowniczego, na których realizację firma przekazuje środki finansowe. Wnioski oceniane są przez niezależną Radę Programową, w skład której wchodzą: Dariusz Pietrowski – Prezes Centrum Wolontariatu, Barbara Falandysz – prawniczka, działaczka społeczna, współzałożycielka polskiego oddziału UNICEF-u, Bogusław Homicki - wiceprezes Towarzystwa Przyjaciół Dzieci Ulicy, Joanna Mielczarek – dyrektor Stowarzyszenia „Mali bracia Ubogich” oraz reprezentanci Providenta, w tym wolontariusz.
Program, realizowany przez Providenta, wpisuje się szeroko w nurt wolontariatu pracowniczego. Narodził się on już pod koniec XIX wieku w Stanach Zjednoczonych. Wolontariat pracowniczy nie może istnieć bez pomocy firm. To one bowiem, oprócz ustanowienia odpowiednich procedur i regulaminu pomocy, udzielają wsparcia swoim pracownikom w postaci pomocy rzeczowej, logistycznej czy finansowej. Po drugiej stronie muszą jednak znaleźć się pracownicy, którzy chcą tego typu akcje realizować, sam budżet bowiem bez pracy ludzkiej nie wystarczy. Pracownicy Providenta wywiązują się z tej roli znakomicie.

Lista projektów, które będą realizowane w XV edycji programu „Tak! Pomagam” jest dostępna na www.takpomagam.pl.

MCConsultants