Technologie » Komputery

XXII Forum Teleinformatyki: „Państwo w cyberprzestrzeni – od izolacji do współdziałania”

Nowoczesne państwo, aby trafnie planować procesy modernizacyjne, musi również sięgać do nowych, wytworzonych poza administracją publiczną metod i usług.

Tym samym reguła niemal galwanicznego oddzielenia systemów informatycznych administracji publicznej od jej otoczenia sieciowego musi ulec radykalnemu ograniczeniu. Właśnie problemowi otwarcia się administracji publicznej na synergiczne współdziałanie z zewnętrznymi dostawcami zasobów i usług poświęcone będzie tegoroczne Forum.

Dwudniowe obrady to: 7 sesji tematycznych, nocny panel ekspercki i zamykający Forum, kocioł dyskusyjny.

Forum adresowane jest do środowisk najbardziej zainteresowanych i zaangażowanych w modernizację funkcjonowania państwa. W ubiegłorocznym Forum uczestniczyło ponad 400 osób.

Forum odbędzie się w dniach 29-30 września 2016 r. w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym BOSS Warszawa-Miedzeszyn. Ramowa agenda: http://forumti.pl/Default.aspx?Sel=78

Forum Teleinformatyki jest jedną z najbardziej prestiżowych, a jednocześnie jedną z najstarszych i największych imprez w branży informatycznej. Od 22 lat Forum porusza najbardziej aktualne tematy, towarzyszące wykorzystaniu metod i narzędzi teleinformatyki w naszym kraju, w tym tendencje obserwowane w rozwoju polskiego rynku teleinformatycznego.

Honorowymi Patronami XXII Forum są: Anna Streżyńska (Minister Cyfryzacji), Narodowy Bank Polski, prof. dr hab. Marcin Pałys (Rektor Uniwersytetu Warszawskiego), Prezes Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji. Patronem Forum jest Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. Honorowy Patronat nad sesją dedykowaną Administracji terenowej objęli: Bohdan Paszkowski (Wojewoda Podlaski), Adam Struzik (Marszałek Województwa Mazowieckiego), Kazimierz Bujakowski (Prezes GUGiK – Główny Geodeta Kraju) oraz dr hab. Andrzej Gąsiewicz, prof. PIG-PIB (p.o. Dyrektor Państwowego Instytutu Geologicznego – Państwowego Instytutu Badawczego). Patronem sesji ubezpieczeniowej jest Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Tradycyjnym partnerem Sesji - „Forum Młodych Mistrzów” jest Narodowy Bank Polski, który wspiera studentów, młodych absolwentów i młodych pracowników naukowych w ramach programu edukacji ekonomicznej oraz Prezes PAN.

Forum rozpocznie sesja zatytułowana „PAŃSTWO W CYBERPRZESTRZENI - OCZEKIWANIA i BARIERY”, w której prelegenci w autorski sposób odniosą się zarówno do przyczyn, jak i planowanych kierunków oraz możliwych skutków znacznie szerszego otwarcia systemu informacyjnego państwa na współdziałanie w cyberprzestrzeni.

W drugiej sesji pt. „INFRASTRUKTURA INFORMACYJNA PAŃSTWA - STAN, WYZWANIA, PERSPEKTYWY KLUCZOWYCH PROJEKTÓW” zaprezentowane zostaną projekty i systemy, które istotnie wpływają na sposób funkcjonowania państwa. Wystąpienia wygłaszane będą zarówno przez Zamawiających, jak i Wykonawców systemów.

Trzecia sesja „INFORMACYJNE SYSTEMY UBEZPIECZENIOWE: USŁUGI, ARCHITEKTURY, WYMIANA DANYCH, BEZPIECZEŃSTWO” będzie koncentrować się na problematyce oszustw (z ang. frauds) w sektorze ubezpieczeniowym, w tym zwłaszcza na rozwiązaniach informatycznych  wspierających procesy wykrywania i analizy tego rodzaju nadużyć.

Sesja czwarta „CYBERBEZPIECZEŃSTWO - STRUKTURY, TECHNOLOGIE, ODPOWIEDZIALNOŚĆ” będzie ważnym głosem w debacie dotyczącej nie tylko kształtu krajowego systemu cyberbezpieczeństwa, ale również niezbędnych rozwiązań metodycznych i technologicznych, które będą zawarte w opracowywanej przez rząd „Strategii Cyberbezpieczeństwa dla Rzeczypospolitej Polskiej”. Zapowiedziany termin jej publikacji zbiega się z terminem odbywania się Forum.

Pierwszy dzień Forum zakończy tradycyjna „Noc architektów”, czyli prowadzone w warunkach klubowych zgłębianie istoty i rozwoju internetu rzeczy, zwłaszcza jego znaczenia dla przebiegu różnorodnych procesów decyzyjnych, dotychczas niepodzielnie zarezerwowanych dla dysponentów rozwiązań informatycznych. W odpowiedzi na apel PIIT, w Nocy Architektów otwarty zostanie kącik poświęcony słownictwu informatycznemu.

W drugim dniu Forum odbędą się trzy sesje równoległe: FORUM MŁODYCH MISTRZÓW – „Ekonomiczne aspekty informatyzacji państwa”, FORUM NOWYCH IDEI – „Synergia telekomunikacji i informatyki - warunkiem cyfrowej modernizacji funkcjonowania państwa” i FORUM POSZUKUJĄCEJ ADMINISTRACJI TERENOWEJ – „Usługi i dobre praktyki do wzięcia: Złoto Samorządów - Otwarte Dane”. Kontynuowana będzie tematykę EZD, przedstawiająca koncepcję tworzonego EZD-RP oraz nowych usług służb geodezyjnej, kartograficznej, geologicznej i hydrologicznej.

Zwieńczeniem programu Forum będzie tradycyjnie Kocioł Dyskusyjny „JAKOŚĆ INFRASTRUKTURY INFORMACYJNEJ A MODERNIZACJA FUNKCJONOWANIA PAŃSTWA”, a zwłaszcza dyskusja panelowa na temat: „Między strategią a doraźnością – wizja i praktyka modernizacji państwa”.

Na Forum, już po raz piętnasty wręczona zostanie Nagroda im. Marka Cara – przyznawana osobom za wybitne osiągnięcia w tworzeniu warunków dla rozwoju społeczeństwa informacyjnego. Lista laureatów z poprzednich lat http://www.forumti.pl/?Sel=51

Wszyscy Uczestnicy Forum, oprócz materiałów konferencyjnych, otrzymają certyfikat potwierdzający merytoryczny udział w programie konferencji.

Patronami medialnymi są: Computer Reseller News, serwis CyberDefence24, Pismo Samorządu Terytorialnego WSPÓLNOTA, Serwis Administracyjno-Samorządowy SAS i magazyn ITWIZ.

Aktualne informacje o tegorocznym Forum oraz materiały z poprzednich edycji dostępne są na stronie: www.forumti.pl

Retransmisja z otwarcia ubiegłorocznego Forum:

BizTech Konsulting SA to doświadczony zespół specjalistów świadczący usługi informatyczne w następujących obszarach:

konsulting, doradztwo w zakresie doboru i utrzymania licencji Oracle, zapewnienie ciągłości i dostępności działania usług IT, bezpieczeństwo, outsourcing IT, projekty infrastrukturalne (w tym wirtualizacja), rozwiązania biznesowe w obszarach CRM i Help Desk, edukacja.

BizTechKonsulting SA posiada status: Microsoft Partner, Oracle Certified Gold Partner w programie Oracle Partner Network, Specialized Partner Oracle Application Development Framework 11g, Specialized Partner Oracle Database 11g, Oracle FUDA, Symantec Gold Partner, Veritas Silver Partner, Hewlett Packard Enterprise, Sophos Silver Partner, Veeam Silver Partner, Trend Micro Bronzer Partner, Bacula Systems Authorized Business Partner,Infortrend Reseller, Acronis Authorized Partner, Fortinet Bronze Authorized Reseller, Acunetix Partner, Dell Professional Services Partner, Register Dell SonicWALL, Pearson VUE Authorized Test Center, KRYTERION Host Location, Castle Worldwide, CERTIPORT Authorized Testing Center.

BizTech Konsulting jest organizatorem XXII Forum Teleinformatyki zatytułowanego „Państwo w cyberprzestrzeni – od izolacji do współdziałania”, które odbędzie się w dniach 29-30 września 2016 r. w Miedzeszynie k/Warszawy.

Obsługa Prasowa i PR:

INDALO Public Relations, ul. Grochowska 341/281A, 03-822 Warszawa

Zbigniew Blewoński, mobile: (+48) 501 772 619, e-mail: zbigniew.blewonski@indalo.pl

INDALO