Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Yoda pokonany przez R2-D2 i Lorda Vadera

Polacy chcą mieć Lorda Vadera tak bardzo, że monet kolekcjonerskich z jego wizerunkiem już praktycznie nie ma. Kolejne miejsce zajmuje R2-D2, który stał się wśród kolekcjonerów bardziej popularnym bohaterem od mistrza Yody. Zainteresowanie rośnie wraz ze zbliżającą się premierą kolejnej części sagi.

- Od kilku lat w Polsce obserwujemy wzrosty na rynku monet kolekcjonerskich. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy może być fakt, że producenci coraz częściej odchodzą od motywów patetycznych, narodowych, rocznicowych i skierowali się w kierunku popkultury. Na monetach pojawiają się np. bohaterowie filmów – mówi newsrm Michał Tekliński, prezes zarządu, Mennica Wrocławska, Grupa Goldenmark.

Doskonałym przykładem takich działań jest seria Star Wars. Bohaterowie filmu Gwiezdne wojny doczekali się własnych monet, które cieszą się dużym zainteresowaniem fanów. – Jest to również związane z tym, że w zeszłym roku oraz w tym mamy premiery kolejnych części sagi. Tutaj również spodziewamy się, że na rynku pojawią się kolejne monety z motywami opartymi na nowych częściach – dodaje Michał Tekliński. – Najbardziej popularnym w Polsce bohaterem, który pojawił się na monetach kolekcjonerskich jest Lord Vader. Co ciekawe R2-D2, mały robot, jest bardziej popularnym bohaterem od mistrza Yody.

W tym roku również mamy 50 rocznicę emisji serialu Star Trek. O tym nie zapomnieli też producenci monet. Spock, James T. Kirk, a nawet sam Enterprise jest w ten sposób upamiętniany.

Serwis_Newsrm.tv