Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna
Z czym to się je?
Zobacz więcej zdjęć » |
Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Cieciorka oraz przyrządzany na jej bazie hummus należą do jednych z najbardziej znanych i lubianych w Polsce bliskowschodnich potraw. Nie każdy jednak wie, że do hummusu dodawane jest także tahini, czyli pasta z nasion sezamu, która nadaje daniom charakterystycznego smaku. Sam sezam jest skarbnicą wartości odżywczych, między innymi miedzi, manganu, wapnia, magnezu czy żelaza. Nasiona sezamu normują także poziom cholesterolu oraz chronią wątrobę przed szkodliwymi czynnikami. Tahini to pasta, która sprawdzi się jako dip, dressing lub krem na kanapki, a także jako dodatek do domowego hummusu.
Dip
Składniki:
· 4 łyżki jogurtu greckiego (lub sojowego)
· 2 łyżki pasty tahini marki Jasmeen
· 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
· odrobina drobno posiekanego szczypiorku
· 1½ łyżki soku z cytryny
· odrobina startej skórki z ekologicznej cytryny
· sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dip idealnie sprawdzi się jako dodatek do zdrowej przekąski. Wystarczy maczać w nim surowe marchewki, kalarepę, ogórki, pieczone buraki czy paprykę. Dip z tahini to zdrowa alternatywa dla majonezu lub sosu czosnkowego.
Dressing
Składniki:
· 3 łyżki tahini marki Jasmeen
· 2 łyżeczki soku z cytryny
· ½ szklanki wody
· Ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Dressing świetnie sprawdzi się w sałatkach z rukolą, roszponką, cykorią czy sałatą lodową. Danie warto dodatkowo posypać ziarnami sezamu.
Tahini jest lekko orzechowa, a więc świetnie komponuje się ze wszystkimi produktami czy daniami, do których pasują orzechy. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i słodkich.
Smacznego!
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)