Dom » Wnętrza

Z jakimi elementami we wnętrzu powinien komponować się dywan?

Do czego powinniśmy dobierać dywan urządzając wnętrze? Z jakimi elementami go komponować pod względem stylu i kolorystyki? Trudno o jednoznaczny przepis ale z pewnością można nakreślić kilka ogólnych zasad, których warto się trzymać.

Generalnie można powiedzieć, że dywan swoim stylem powinien pasować do charakteru wnętrza. W stylowym sprawdzą się dywany o tradycyjnym wzornictwie, w nowoczesnych raczej te bliższe naszym współczesnym upodobaniom. Ale zdarza się, że na zasadzie kontrastu w niezwykle minimalistycznym czy industrialnym otoczeniu dobrze będzie wyglądał dywan z bogatymi ornamentami, wielobarwny i zdobny. Dobrym przykładem takiego dywanu jest USZBA z kolekcji AVANT-GARDE Agnella.

Na pewno dywan należy dopasować do podłogi. Najkorzystniej wygląda raczej kontrastowe zestawienie: na jaśniejszej podłodze dywan ciemniejszy, na ciemnej – jasny. Ponadto interesująco wypada wyraźne zróżnicowanie kolorystyczne podłogi i dywanu. Wreszcie istotne jest czy oba elementy są jednolite czy wzorzyste. Na podłodze w wyrazisty wzór, np. szachownicę, najlepiej prezentować się będzie dywan jednolity. Z kolei na jednolitej możemy śmiało ułożyć kobierzec o bogatym wzorze, długim włosie, nietypowej fakturze. W minimalistycznym wnętrzu dobrze zaprezentuje się np. dywan OSADA z kolekcji FOLK.

W bezpośrednim sąsiedztwie dywanu zazwyczaj ustawione są sofy i fotele. Je również musimy dobierać biorąc pod uwagę dywan. Podobnie jak w wypadku podłogi najlepszy efekt osiągniemy umiejętnie kontrastując kolory i wzory. No chyba że porywamy się na śmiały eksperyment i chcemy mieć wnętrze w jednolitej kolorystyce. Wtedy np. do drewnianej  lakierowanej na biało podłogi, dobierzmy biały dywan z długim włosiem i sofę w białym płóciennym pokrowcu – różnica faktur materiałów wzbogaci monochromatyczne zestawienie.

Jeśli do wnętrza wprowadzamy dywan w jednolitym, mocnym kolorze (np. taki jak fioletowy lub czerwony DUAL z kolekcji DUO), warto tę samą barwę powtórzyć na kilku innych tekstylnych elementach, np. na zasłonach w oknie, poduchach na sofie czy niewielkich pufach. W ten sam sposób możemy też uwypuklić wybraną barwę na dywanie o kilku kolorach. Barwny akcent można też powtórzyć na innym elemencie wnętrza, np. na obrazie.

Z kolei dywan o wyrazistym, przeskalowanym wzorze (np. PRATUM z kolekcji NATURAL) wymaga spokojnego, jednolitego otoczenia, tak, by nic wizualnie nie konkurowało ze zdobiącym go motywem. Najlepiej jeśli tego rodzaju dywan nie będzie zbytnio przysłonięty meblami.

Kontakt:

Karolina Gajewska

Profundo PR

tel. (22) 692 16 08

e-mail: k.gajewska@profundo.pl

Fabryka Dywanów AGNELLA S.A.

ul. Gen. Władysława Andersa 42

15-113 Białystok

tel. +48 85 67 52 551

www.agnella.pl