Firma » System prawny

Za wysokie alimenty? Sprawdź, jak je obniżyć

Sytuacja osób zobowiązanych do płacenia alimentów może się zmienić w czasie i tym samym spowodować, iż zasądzona kwota będzie dla nich zbyt wysoka i czasem nawet niemożliwa do pokrycia.

Warto wiedzieć, iż zgodnie z prawem istnieje możliwość obniżenia alimentów. Co trzeba na ten temat wiedzieć?

Podstawa prawna

Przepisem regulującym kwestie obniżenia alimentów jest art. 138  kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Zgodnie z nim zmiana alimentów może nastąpić w sytuacji zmiany stosunków albo osoby, która jest zobowiązana do płacenia alimentów, albo osoby, która świadczenie otrzymuje. Żądać można zarówno obniżenia, jak i wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego.

Do prawnych przesłanek zmiany wysokości alimentów należy przede wszystkim obniżenie możliwości zarobkowych zobowiązanego do płacenia alimentów (np. kosztowne leczenie, utrata pracy) bądź podjęcie pracy zarobkowej przez osobę uprawnioną do pobierania świadczenia.

Złożenie pozwu o obniżenie alimentów

Pozew o obniżenie alimentów należy złożyć w Sądzie Rejonowym w Wydziale Rodzinnym i Nieletnich.  Wiąże się to również z wniesieniem opłaty sądowej w wysokości 30 zł.

Szczegóły dotyczące treści pozwu można znaleźć w artykule:  Obniżenie alimentów.

W pozwie należy wskazać strony, sygnaturę poprzedniej sprawy o alimenty, a także uzasadnić swój wniosek podając wiarygodne dowody.  Sąd będzie skrupulatnie badał okoliczności przedstawione w pozwie i jeśli nie spełnią one przesłanek prawnych, pozew zostanie oddalony.

Dlatego przed przygotowaniem wniosku warto skontaktować się z doświadczonym adwokatem, który pomoże przygotować odpowiednią argumentację.  Należy również pamiętać , iż decyzja sądu o obniżeniu alimentów będzie uzależniona od tego, czy podane w naszym pozwie okoliczności mają charakter ciągły czy tymczasowy i krótkotrwały. W drugim przypadku pozew może zostać oddalony.

Źródło: Kancelaria Adwokacka

easylife