Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Zadbaj o swoje kości VII Festiwal Zdrowia w Galerii Krakowskiej

Blisko 3 mln Polaków choruje na osteoporozę – alarmuje Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA-Poland, które już po raz siódmy organizuje bezpłatne badania zdrowia w Galerii Krakowskiej.

W dniach od 19 do 21 października 2012 r., każdy kto odwiedzi Galerię będzie mógł bezpłatnie skorzystać z porad specjalistów, a także zmierzyć poziom ryzyka złamania kości, poziom glukozy czy cholesterolu we krwi. Festiwal zdrowia to idealny moment, by pomyśleć  o swoim zdrowiu i jego kondycji.

Osteoporoza dotyka około 20% Polaków i jest trzecią po chorobach układu krążenia i nowotworach przyczyną zgonów wśród dorosłych osób. Mimo, że przypadłość ta dotyka przede wszystkim osoby w średnim i podeszłym wieku, coraz częściej pojawiają się przypadki zachorowań wśród ludzi młodych. Osteoporoza w większości przypadków przebiega bezobjawowo, nie da się jej zauważyć samemu. Diagnozę potwierdzić mogą jedynie specjalistyczne badania, dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Celem VII Festiwalu Zdrowia jest popularyzacja wiedzy na temat osteoporozy oraz zachęcanie klientów Galerii do wykonywania badań kontrolnych. Wspólnie z organizatorami akcji pragniemy przypomnieć jak ważna jest profilaktyka, wczesna diagnostyka i odpowiednie leczenie tej groźnej choroby.– mówi Ryszard Wysokiński, dyrektor Galerii Krakowskiej.

Organizowany pod patronatem Międzynarodowego Stowarzyszenia Studentów Medycyny IFMSA-Poland oraz Polskiego Towarzystwa  Osteoartrologii, VII Festiwal Zdrowia w Galerii Krakowskiej jest reakcją na trudną sytuację zdrowotną Polaków. W ramach akcji, w piątek 19 października, w godzinach od 14:00 do 19:00, a także w sobotę i niedzielę 20-21 października, w godzinach od 11.00 do 19.00 będzie można skorzystać z bezpłatnych badań pod kątem osteoporozy. W ciągu 30 sekund korzystając z kalkulatora FRAX będzie można poznać wartość 10 – letniego ryzyka złamania kości. Ponadto odwiedzający Galerię będą mogli poddać się badaniom z wykorzystaniem specjalistycznego sprzętu m.in. na: poziom glukozy we krwi, zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie, czy też pomiaru tlenku węgla w wydychanym powietrzu.

Festiwal Zdrowia ma również na celu przełamać strach, który wywołują badania lekarskie wśród najmłodszych. Z myślą o nich otwarty zostanie Szpital Pluszowego Misia, w którym dzieci w bezstresowy sposób będą mogły zapoznać się z działaniem aparatu rentgenowskiego czy ultrasonografu, a także porozmawiać z odpowiednio przygotowanym doktorem o swoich obawach.

Całość uświetnią pokazy zdrowego fitnessu, Tai-Chi, pierwszej pomocy i resuscytacji, porady trenerów i dietetyków, a także degustacje produktów bogatych w wapń oraz konkursy z nagrodami.

IFMSA jest największą na świecie organizacją studencką - należą do niej studenci z 89 państw. W ramach IFMSA działa ponad 1 200 000 młodych ludzi na świecie, a Stowarzyszenie wciąż się prężnie rozwija. IFMSA-Poland w Krakowie liczy około 160 członków, jest największym i najprężniej działającym oddziałem Stowarzyszenia. Zrzeszeni w nim studenci Wydziału Lekarskiego i kierunków medycznych Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum, odnoszą sukcesy zarówno na arenie ogólnopolskiej, jak i międzynarodowej. Wśród polskich uczelni medycznych tylko Oddział Kraków IFMSA-Poland ma swoich przedstawicieli na arenie międzynarodowej.

Więcej informacji udziela:

Ryszard Wysokiński:  Dyrektor Centrum Galerii Krakowskiej, ECE Projekt Management Polska, tel.: +48 12 428 99 00, e-mail:Ryszard.wysokinski@ece.com

PRinspiration