Firma » Finanse

Zalety darmowych programów dla księgowych

Wielu specjalistów z dziedziny rachunkowości podkreśla, że warto w codziennej pracy korzystać z darmowego oprogramowania dla księgowych.

Bezpłatne programy stają się coraz bardziej zaawansowane, a przez to coraz bardziej popularne. Oferują one szereg przydatnych funkcji, dzięki którym obsługa kadrowo-płacowa firmy staje się łatwiejsza i szybsza. Niewątpliwą zaletą darmowych programów dla księgowych jest bezproblemowe  prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów, nawet dla osób, które nie czują się pewnie w świecie rachunkowości. Programy tego typu mają intuicyjny interfejs i przyjazny panel pomocy, wyjaśniający w przystępny sposób wiele zawiłości prawnych. Na bieżąco pobierają aktualizacje, które podążają za zmianami w przepisach. Bezpłatne programy do księgowości ponadto umożliwiają między innymi: księgowanie listy płac,  wystawianie faktur; generowanie formularzy PIT; ewidencję ryczałtu; ewidencję wyposażenia firmy; współpracę z bazą CEIDG; ewidencjonowanie zapłaconego podatku VAT. Przydatną opcją jest również masowa wysyłka e-deklaracji. Warto wiedzieć, że dany program pozwala zwykle na obsługę kilku przedsiębiorstw.

zami