Dom » Budownictwo

Zalety domów kanadyjskich

Od pewnego czasu w Polsce znaleźć można firmy, które zajmują się budową domów z drewna, tak zwanych kanadyjskich. Domy takie cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród polskich klientów, ponieważ mają wiele zalet.

Przede wszystkim uważa się, że domy kanadyskie są  o wiele bardziej zdrowie od typowych domów murowanych. Ściany z drewna sprawiają, że w domu panuje swoisty, delikatny mikroklimat. Wszystko przez to, że w domu takim, dzięki zdecydowanej przewadze materiałów z drewna, dochodzi do samoregulowania poziomu wilgotności. Dla porównania, w blokach, w których mieszkańcy założyli bardzo szczelne okna plastykowe, może pojawić się wilgoć. To nie grozi w domu drewnianym. Wiele osób także kocha zapach drewnianego domu, który istotnie jest niepowtarzalny.
      Kolejna zaleta, która wyróżnia domy drewniane spośród innych ofert, to atrakcyjna cena, jaką płaci się za gotowy do zamieszkania dom. W wielu przypadkach będzie ona niższa od ceny domu murowanego.
     Kolejny plus to szybkość, z jaką taki dom się stawia. Domy drewniane szkieletowe, w pełni gotowe do zamieszkania, budowane są w nie dłużej, niż w kilka tygodni. Po tym czasie można się już wprowadzać.
    Powróćmy jeszcze na chwilę do kosztów. Wielu specjalistów wyliczało, że utrzymanie domu drewnianego jest o wiele tańsze niż domu murowanego. Dzieje się tak dzięki temu, że domy kanadyjskie są energooszczędne. Poza tym o wiele tańsze są wszelakiego typu remonty i unowocześnienia, prowadzone w środku. Nie wymagają one takich nakładów, jak te, prowadzone w domach murowanych. Na przykład w przypadku remontu instalacji lub wymiany jakiegoś jej elementu nie trzeba nic kuć.
    Dom drewniany daje także więcej powierzchni we wnętrzu niż analogiczny dom zbudowany przy użyciu technik murowanych. Dlaczego? Wszystko przez to, że w domach drewnianych szkieletowych są o wiele cieńsze ściany. Domy takie wykorzystują także lekką konstrukcję dachu. To sprawia, że taki dach nie wymaga stosowania bardzo silnych podpór, co znów ma wpływ na znacznie większą ilość powierzchni we wnętrzu.
    Domy drewniane można także znacznie szybciej i znacznie taniej ogrzać, niż domy murowane. Dlaczego? Wszystko przez to, że w domach murowanych przede wszystkim trzeba nagrzać ściany. One potem oddają ciepło, które sprawia, że w domu podnosi się temperatura. Tymczasem w przypadku domów drewnianych nie nagrzewa się ścian. Zastosowane w nich systemy ogrzewania mają wpływ na ogrzewanie samego powietrza. To sprawia, że taki dom ogrzewa się o wiele szybciej.
Zastosowanie energooszczędnego ogrzewania sprawi, że koszty użytkowania takiego domu nie będą wysokie. Nawet przy zastosowaniu dość drogiego w eksploatacji (ale za to bardzo komfortowego) ogrzewania elektrycznego, w domu drewnianym nie odczuje się wysokich kosztów jego działania.
    A do tego wszystkiego dochodzi niesamowity urok drewnianych budynków, które idealnie komponują się z otoczeniem każdego rodzaju.

Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie: budomek.com.pl

wygo