Gospodarka » Żywność
Zasady niemarnowania żywności od kuchni.
Zobacz więcej zdjęć » |
Wyniki Raportu „Better Living” przeprowadzonego na zlecenie marki Electrolux, pokazują, że aż 30% całej wyprodukowanej żywności jest wyrzucana do śmieci. To ok. 1,3 miliarda ton marnowanej żywności każdego roku. Z tego aż ok. 9 mln ton marnują Polacy. Taka ilość jedzenia wystarczyłaby, by nakarmić miliony potrzebujących ludzi na całym świecie lub jak wspomina Agnieszka Cegielska, propagatorka naturalnego stylu życia oraz Ekspertka marki Electrolux: -„To jest ilość, która byłaby w stanie nakarmić mieszkańców jednego dużego miasta przez co najmniej 10 lat”. Dlatego Electrolux nie tylko w ramach nowej Kampanii działającej pod hasłem „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania”, ale także na co dzień chce zachęcać ludzi, aby spożywali, pozyskiwali i traktowali żywność w sposób niosący korzyści zarówno im samym, jak i naszej planecie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ogromna ilość żywności marnowana jest przez grupę ludzi, którzy jej najbardziej potrzebują – czyli przez samych konsumentów. Szacuje się, że aż połowa całkowitej ilości wyrzucanej żywności pochodzi z naszych własnych kuchni. Jak podkreśla Ekspertka marki Electrolux, Agnieszka Cegielska: „Polska rodzina wyrzuca średnio do kosza 2,5 tysiąca złotych rocznie w postaci nie skonsumowanej żywności”. Dlatego chcąc rozpocząć globalną walkę z marnowaniem żywności powinniśmy zacząć od zmiany naszych codziennych zachowań i ograniczenia marnowania jedzenia w domu.
ZGOTOWALIŚMY PLANECIE DUŻY PROBLEM
Marnowanie żywności wyrządza wiele szkód w naszym środowisku. Przekłada się na ilość odpadów komunalnych oraz strat cennych ilości wody i energii. Skoro szkody są tak duże, to nasuwa się pytanie, dlaczego tak wiele osób w dalszym ciągu nie robi nic w celu zminimalizowania ilości marnowanego jedzenia? Nadal robimy za duże i nieprzemyślane zakupy, wyrzucamy przejrzałe warzywa i owoce oraz nie przechowujemy prawidłowo poszczególnych produktów. A szkoda, ponieważ to właściwe przechowywanie żywności może spowolnić proces psucia się produktów i pomóc w ograniczeniu marnowania jedzenia.
JAK PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ JEDZENIE
Teraz, gdy wiemy, że nieprawidłowe przechowywanie jedzenia przyczynia się do szybszego psucia żywności, możemy przyjrzeć się praktycznym przykładom, jak poprawnie to robić. Na szczęście istnieje wiele rozwiązań, dzięki którym zachowamy świeżość produktów na dłużej. „Pamiętajmy, aby dokładnie przyglądać się datom na opakowaniu” - podkreśla Agnieszka Cegielska, Ekspertka marki Electrolux. „Jest duża różnica pomiędzy wskazówkami „należy spożyć do”, a „najlepiej spożyć przed”. Nie wyrzucajmy tego, co jeszcze nadaje się do spożycia”.
PRZECHOWYWANIE POZA LODÓWKĄ
Nie wszystkim produktom służy przechowywanie ich w lodówce. Część z nich zachowa dłuższą świeżość jeżeli będą znajdowały się w temperaturze pokojowej. Ponadto przechowując żywność poza lodówką nie będziemy zajmować w niej niepotrzebnie miejsca, tym samym generując wyższe zużycie energii.
Warzywa
Na przykład ziemniaki, pomidory, czosnek, ogórki i cebula to warzywa, których nie powinniśmy przechowywać w lodówce.
Chleb
Jeśli planujesz konsumpcję chleba w ciągu dwóch dni, przechowuj go w temperaturze pokojowej w pudełku na pieczywo, lnianym worku lub papierowej torbie, aby zmniejszyć utratę wilgoci i zachować chrupiącą skórkę. Chleb w lodówce szybciej wyschnie, ale trzymanie go tam zapobiegnie rozwojowi pleśni. Dlatego jeżeli chcesz zjeść go później, możesz schować go do lodówki lub zamrozić. Jak podkreśla Ekspertka marki Electrolux, Agnieszka Cegielska - „Szanujmy pieczywo tym bardziej, że jest to jeden z produktów najczęściej wyrzucanych przez Polaków”.
Kasze, makarony, ryż
Najlepszym miejscem dla tych produktów są suche i chłodne miejsca. Makaron należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, natomiast mąkę, ryż i inne ziarna lepiej umieścić w szczelnych pojemnikach. Mogą to być, jak sugeruje Agnieszka Cegielska szklane słoiki, które można dobrze zakręcić, tak aby nie dostały się do nich m.in. mole spożywcze.
PRZECHOWYWANIE W LODÓWCE
Specjalne technologie w produktach marki Electrolux
Doskonałe środowisko utrzymujące jakość jedzenia na dłużej zapewniają na przykład chłodziarki Electrolux. Dzięki dostępnej szufladzie NaturaFresh™, gwarantującej idealne warunki do przechowywania produktów z możliwością regulacji temperatury i wilgotności, produkty takie jak mięso, czy ryby zachowują swoją świeżość nawet do trzech razy dłużej. „To bardzo ważne, ponieważ są to produkty obok nabiału, które mają najkrótszy termin ważności”. – podkreśla Ekspertka marki Electrolux, Agnieszka Cegielska. Dodatkowym udogodnieniem jest też duża szuflada na owoce i warzywa MaxiBox, która wydłuży okres, w którym dane produkty będą nadawały się do spożycia. Co więcej, umożliwia przechowywanie w chłodziarce także większych produktów – zmieści się w nawet niej cały arbuz. Lodówki marki Electrolux to także gwarancja świeżości na dłużej, dzięki funkcji Cooling 360°, zapewniającej stabilną temperaturę i wilgotność w każdym miejscu chłodziarki, aby produkty dłużej zachowywały oryginalny kolor, teksturę i wartości odżywcze. Dodatkowo ściana ze stali szlachetnej szybko stabilizuje temperaturę, szczególnie w przypadku otwierania jej drzwi.
Ułożenie produktów w lodówce
Wyroby gotowe do spożycia, jak np. sałatki, gotowe dania, wędliny czy jogurty powinny być przechowywana na wyższych półkach lodówki. Niższe półki i szuflady przeznaczone są na produkty surowe (owoce, warzywa, mięso i ryby), z których może coś wyciekać na inną żywność i tym samym prowadzić do jej zepsucia. Z tego samego powodu nie należy też trzymać ich obok siebie. Dobrą praktyką przy układaniu produktów jest metoda „First-In, First-Out”. Na przykład, kupując nowy jogurt, umieść go za tym, który był już w lodówce. Dzięki temu starsza żywność zostanie zużyta szybciej i się nie zmarnuje. Swój sposób na to ma także Ekspertka marki Electrolux, Agnieszka Cegielska – „Produkty, które mają najkrótszy termin ważności zawsze stawiam w swojej lodówce najbliżej, tak aby użyć je w pierwszej kolejności i aby nie zmarnowały się.” Pomocna może okazać się tu innowacyjna Półka Spin View, która oferowana jest jako dodatkowe akcesorium do lodówek Electrolux. Obraca się ona o 360 stopni pozwalając wyraźnie zobaczyć składniki, które już masz, co skutkuje mniejszym marnowaniem żywności. To, co jest równie ważne przy przechowywaniu produktów to temperatura. Wybrane produkty spożywcze mają różne optymalne temperatury przechowywania. Produkty łatwo psujące się należy przechowywać w temperaturze do 5°C w lodówce lub poniżej -20°C w zamrażarce. Jeżeli nie masz pewności w jakiej temperaturze powinien być przechowywany dany wyrób, najlepiej przechowuj go w takich samych warunkach w jakich był przechowywany w sklepie.
Czystość w lodówce
Aby na dłużej zachować świeżość i jakość produktów, zarówno lodówki, zamrażarki, jak i spiżarnie powinny być regularnie czyszczone. Mycie lodówki zaleca się przynajmniej raz w tygodniu, natomiast spiżarni przeznaczonej na suche produkty przynajmniej raz na miesiąc. Im lepiej przechowujemy żywności tym mniej jej marnujemy, ograniczając w ten sposób nie tylko ilość zmarnowanego jedzenia, ale również negatywny wpływ na nasze środowisko, poprzez zmniejszenie zużycia wody przy produkcji, ograniczenie transportu i zmniejszenie ilości odpadów. Faktem jest też, że przeciwdziałanie marnowania żywności pozwala również ograniczyć nasze wydatki. „Jeśli mądrze będziemy gospodarować naszą żywnością, bardzo szybko zauważycie, że w budżecie domowym zostają dodatkowe fundusze, które można przeznaczyć na inne przyjemności” - podkreśla Agnieszka Cegielska, Ekspertka marki Electrolux.
Po więcej informacji zapraszamy na stronę: https://www.electrolux.pl/local/gotowanie-bez-marnowania/
Nadesłał:
IP1
|
Komentarze (0)