Społeczeństwo » Społeczeństwo

Zaskocz swoje dziecko 1 czerwca

Zaskocz swoje dziecko  1 czerwca
Zobacz więcej zdjęć »
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Dziecka. Jak się do tego przygotować podpowiedzą Piotr Ceranowicz – kucharz współpracujący z marką Lubella oraz Anna Różyk - dietetyk i ekspert ds. żywienia oraz mama dwóch maluchów.

1 czerwca to z pewnością jeden z tych dni w roku, na który z wielką niecierpliwością czekają wszystkie dzieci. Jest to nie tylko wielki dzień pełen wrażeń dla naszych pociech, ale również nie lada wyzwanie dla wszystkich rodziców. W końcu rolą każdego z nas w tym dniu jest uszczęśliwienie swojego malucha oraz pewność, że poczuje się w tym dniu wyjątkowy. Jeśli nie macie pomysłu jak sprawić, żeby wasze dziecko na długo zapamiętało ten dzień mamy dla Was idealnie rozwiązanie!

Przyjęcie z tej okazji może okazać się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i kolorowe jedzenie,  beztroska atmosfera oraz czas z przyjaciółmi z pewnością namalują uśmiech na twarzy każdego malucha. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją pociechę, już teraz zacznij myśleć nad dziecięcym menu i zachęć swojego malca do wspólnych przygotowań. Jak to zrobić, podpowie dietetyczka oraz mama dwóch córek - Anna Różyk oraz kucharz Piotr Ceranowicz.

             Zaangażuj dziecko do wspólnych zakupów. - Dajmy szansę zapoznać się dziecku z produktami. Wybierzmy się razem do sklepu oraz zapoznajmy je z różnymi warzywami, owocami i wyjaśnij jak można je zastosować w kuchni. Pozwólmy również, aby to dziecko wybrało składniki które znajdą się na stole podczas przyjęcia – podpowiada Anna Różyk.

             Zabawa poprzez wspólne gotowanie. - Wspólne przyrządzanie posiłków może okazać się nie tylko świetną zabawą, ale również i nauką. Pokażmy jak w ciekawy oraz oryginalny sposób można przyrządzić potrawy z produktów, które wcześniej wspólnie wybraliśmy w sklepie. Spytajmy się swojej pociechy co chciałaby zjeść w dniu swojego Święta – nie zapominajmy, że to właśnie dzieci są najważniejsze 1 czerwca. Dzięki temu nasze maluchy będzie bardziej zainteresowane spożyciem dania, które przygotowaliście razem – doradza Piotr Ceranowicz.

             Przyrządzanie kreatywnych oraz kolorowych potraw. - Barwne kolory, wzorki oraz zwierzaki na talerzu z pewnością sprawią, że Twoje dziecko oraz jego goście będą bardziej skłonne do zdrowego jedzenia. Zamiast ugotowanych brokułów, które dla dziecka mogą wydać się dość nudną formą obiadu, przyrządźmy zupę krem z makaronem w kształcie muszelek lub kokardek. Zamiast zwykłej kanapki, przygotujmy oryginalną kanapkę z podobizną uśmiechniętego misia. Do ozdoby wykorzystajmy najróżniejsze produkty, które sprawią, że talerz stanie się kolorowy i wesoły. Takie podanie sprawi, że dziecko zainteresuje się daniem i będzie bardziej skłonne do jedzenia  - sugeruje Anna Różyk mama dwóch maluchów.

Pamiętajmy jednak, że dzieci uwielbiają najróżniejsze atrakcje. W celu urozmaicenia naszego przyjęcia, upewnijmy się, że wszystkie dzieci będą się świetnie bawiły. Zabawa w chowanego, gry planszowe czy też zabawy edukacyjne są świetną formą rozrywki nawet dla najbardziej wymagających maluchów. Mali goście uwielbiają kolorowe dekoracje, dlatego zadbajmy o kolorowe balony i serpentyny, które dodadzą naszemu przyjęciu wesołego charakteru. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że wszyscy mali goście będą się dobrze bawić w tak ważnym dla nich dniu.

 

***

Kotleciki z kaszy pszennej z jogurtowym dipem

Składniki:

             2 woreczki Kaszy Pszennej Lubella

             2 marchewki

             3 ząbki czosnku

             2 cebule

             2 jajka

             1 łyżka Mąki Ziemniaczanej Lubella

             2 łyżeczki curry w proszku

             3 łyżki sezamu

             Sól , pieprz

             Zioła: mięta , kolendra

             3oo g jogurtu naturalnego

             Papryka w proszku

             Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, a następnie studzimy. Marchewkę i cebule ścieramy na tarce z dużymi oczkami, czosnek przeciskamy przez praskę. Jajka rozkłucamy, skrobie mieszamy z 2 łyżkami wody. Mieszamy wszystko razem.

Kaszę mieszamy z warzywami, curry, szczyptą papryki w proszku, częścią siekanej kolendry i mięty oraz masą jajeczną. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem i formujemy małe kotleciki. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.

Jogurt dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z solą i papryką w proszku oraz siekaną miętą a drugą miksujemy z pozostałą kolendrą i odrobiną soli.

Kotleciki podajemy z jogurtowymi dipami.

 

Świderki z kurczakiem w sosie śmietanowym

Składniki:

·         Makaron Lubella Świderki (1 op.)

·         Piersi z kurczaka (0,5 kg)

·         Szczypta kurkumy

·         Cebula (1 szt.)

·         Czosnek (3 ząbki)

·         Pomidor (2 szt.)

·         Natka pietruszki

·         Śmietanka 30% (500ml)

·         Białe wino (100ml)

·         Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, doprawiając go solą i pieprzem. Szafran namaczamy w białym winie.

Do kurczaka dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy razem. Dodajemy posiekane pomidory i wino z szafranem. Całość chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę, redukujemy sos, aż zrobi się gęsty. Dajemy makaron, mieszamy i podajemy udekorowane natką pietruszki.

Delikatny sernik na czekoladowym spodzie

Składniki:

·         Płatki Lubella Czekoladowe Muszelki  (1 op.)

·         Miód (3 łyżki)

·         Masło (4 łyżki)

·         Serek homogenizowany waniliowy (6 op.)

·         Jaja (2 szt.)

·         Żółtka (6 żółtek)

·         Śmietanka 30% (1 l)

·         Biała czekolada (250 g)

Przygotowanie:

Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej białą czekoladę. Serki ucieramy z jajami i żółtkami. Gdy śmietankowa masa wystygnie dodajemy ją do serka. Płatki ucieramy z miodem i masłem, powstałą masą wykładamy tortownice. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wyjmujemy i studzimy. Na wystudzony spód wylewamy masę serowa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika aż do wystudzenia ciasta.

Schładzamy i serwujemy.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

info@synertime.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »