Zdrowie » Ciało

Zasmakuj w zmianach

Zasmakuj w zmianach
Zobacz więcej zdjęć »
Wiosną, gdy dni stają się coraz dłuższe, a temperatura za oknem systematycznie wzrasta, chcemy czuć się dobrze i rozkwitać jak wszystko dookoła. A skoro to właśnie wiosną, robimy porządki w naszych domach i garderobach, to dlaczego nie spróbować także w życiu?

Zamiast co roku porywać się na drastyczne diety, bezwartościowe produkty light, kupno karnetów na siłownie, które po miesiącu i tak pokryje kurz, najlepszą receptą jest wprowadzenie stopniowych zmian. Ale takich które nie będą jedynie krótkotrwałym postanowieniem, ale nową, zdrową filozofią życia. Zmiany w sposobie odżywiania, aktywność fizyczna, która sprawia nam przyjemność i codzienna pielęgnacja ciała. Do tego uśmiech i wiara w siebie, a na efekty tych, z pozoru małych zmian, naprawdę nie trzeba będzie długo czekać.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Kilka prostych trików nie tylko odchudzi nasze jadłospisy, ale sprawi, że organizm podziękuje nam zdrową, promienną skórą, lśniącymi włosami, przypływem pozytywnej energii i świetnym samopoczuciem. Zamiast smażenia – pieczenie i duszenie, zamiast tłustych, ciężkich dodatków – sałatki z lekkim dressingiem, a wszystko to można przygotować w naczyniach ze szkła żaroodpornego TERMISIL Gotowanie w szkle to pierwszy krok do zmiany niezdrowych nawyków żywieniowych.

Uniwersalny, elegancki i klasyczny kształt naczyń TERMISIL sprawia, że będą się one pięknie prezentowały na stole. Wykonane zostały z bardzo trwałego, żaroodpornego (borokrzemowego) szkła TERMISIL, nie wchodzą w reakcję z żywnością, a posiłki w nich przygotowywane są polecane także dzieciom i alergikom. Przygotowywanie potraw w naczyniach TERMISIL gwarantuje zachowanie wszystkich najcenniejszych składników odżywczych produktów, szczególnie młodych wiosennych warzyw, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Unikalna powierzchnia produktów zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw. Co najważniejsze, nie ma już potrzeby dodatkowo natłuszczać naczyń, przed ich wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu unikamy wielu zbędnych kalorii.

Wiosna stwarza doskonałą okazję do eksperymentowania z warzywami i owocami, które w tym czasie rodzi ziemia. Nasza kuchnia to idealne miejsce do rozpoczęcia kulinarnych eksperymentów, których granice wyznacza jedynie nasza wyobraźnia. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na zdrowe dania, które możemy przygotować w naczyniach TERMISIL.

Smakowitym i pożywnym przykładem posiłku, w którym wykorzystamy nowalijki jest pierś kurczaka w marchewce. Jego przygotowanie jest proste i zajmie najwyżej kilkanaście minut. Pierwszym krokiem jest zamarynowanie mięsa. W tym celu używamy ok 640 gr piersi kurczaka, 1 łyżeczkę czerwonej papryki, szczypty pieprzu cayenne, połowę łyżeczki oregano
i tymianku, startą skórkę z połowy sparzonej cytryny oraz 50 ml oleju. Tak przyprawionego kurczaka należy odstawić do lodówki na parę godzin.  Pół kilograma świeżej marchwi należy pociąć  w plasterki, ułożyć w brytfannie TERMISIL i zalać ok. 500 ml gorącego soku pomarańczowego. Do marchewki dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Zamacerowanego kurczaka, doprawionego solą i pieprzem układamy na warzywach i zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut.
Pysznym i zdrowym uzupełnieniem do kurczaka będzie sałatka warzywna. Do jej przyrządzenia potrzebujemy garści żółtej fasolki, ½ opakowania rukoli, opakowania pomidorków koktajlowych, 1/3 słoika suszonych pomidorów.  Ugotowaną na parze i odsączoną fasolkę wrzucamy do miski. W międzyczasie przygotowujemy dressing do sałatki z ½ szklanki oliwy, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu, łyżeczki ziół prowansalskich i łyżeczki octu balsamico. Pomidorki kroimy na połówki, suszone pomidory cienkie paski i smażymy chwilę na patelni. Rukolę, pomidorki i fasolkę mieszamy w salaterce. Na chwilę przed podaniem polewamy całość wcześniej przygotowanym dressingiem.  Sałatkę można przyrządzić i podawać bezpośrednio na talerzu, jednak dużo lepiej wygląda
w praktycznej, szklanej salaterce. Salaterki firmy TERMISIL są dostępne w czterech pojemnościach
i mają wymiary od 11 cm do 26 cm.

Naczynia Termisil są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swojej zdrowie, przygotowując w swojej kuchni dietetyczne potrawy, korzystając z w pełni ekologicznych naczyń. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »