Firma » Biura

Zawieszenie wiechy na biurowcu EQlibrium

Waryński S.A. Grupa Holdingowa i Budimex S.A. zawiesiły wiechę na biurowcu EQlibrium. Nowoczesny budynek, powstający przy skrzyżowaniu ulic Jana Kazimierza i Ordona na warszawskiej Woli, będzie gotowy na przyjęcie najemców w styczniu 2017 r.
EQlibrium jest pierwszym projektem biurowym realizowanym przez Grupę Waryński. W nowoczesnym biurowcu, składającym się z dwóch połączonych brył - jedenasto- i sześciokondygnacyjnej, znajdzie się łącznie 10 500 m kw. powierzchni komercyjnej w standardzie klasy A oraz dwie kondygnacje podziemne ze 113 miejscami parkingowymi. Obiekt będzie posiadał również certyfikat BREEAM na poziomie very good.

- Realizacja biurowca EQlibrium jest dla nas niezwykle istotnym przedsięwzięciem. Fakt, że jest to nasza pierwsza w pełni samodzielna inwestycja deweloperska, tylko podnosi jej znaczenie dla Grupy Waryński. Dzięki zaangażowaniu całego zespołu i doskonałej współpracy z generalnym wykonawcą, możemy świętować dziś zawieszenie wiechy na najwyższej kondygnacji obiektu i zakończenie kluczowego etapu inwestycji. Jest to dla nas kolejne wydarzenie, potwierdzające, iż droga rozwoju spółki w branży deweloperskiej, którą obraliśmy kilka lat temu, okazała się słuszna. Choć budynek dopiero powstaje, to już budzi zainteresowanie wśród potencjalnych najemców. Wpływa na to wiele elementów - od znakomitej lokalizacji w dynamicznie rozwijającej się dzielnicy, poprzez charakterystyczną bryłę, aż po duży potencjał aranżacji powierzchni biurowych. Jesteśmy przekonani, iż już za nieco ponad pół roku oddamy do użytku jeden z najbardziej interesujących obiektów biurowych w tej części Warszawy - powiedział Mirosław Łoziński, Prezes Zarządu, Waryński S.A. Grupa Holdingowa.

Generalnym wykonawcą inwestycji jest Budimex S.A., natomiast stworzenie koncepcji architektonicznej i projektu wszystkich faz biurowca zawdzięczamy pracowni S.A.M.I. Architekci Mariusz Lewandowski i Wspólnicy Sp. z o.o. Obecnie w budynku prowadzone są prace związane z montażem unikalnej elewacji, której poszczególne elementy będą przypominały odcisk gąsienicy koparki. Trwają również prace wykończeniowe i instalacyjne wewnątrz biurowca. - Od momentu rozpoczęcia budowy we wrześniu 2015 r. jest to wzorcowo prowadzona inwestycja, a wszelkie prace realizujemy zgodnie z założonym harmonogramem. Warto zaznaczyć, że jest to harmonogram bardzo napięty, który przewiduje powstanie obiektu oferującego 10 500 m kw. powierzchni komercyjnej w ciągu niespełna 17 miesięcy. Jednak, dzięki zaangażowaniu pracowników Budimex SA oraz dobrej, efektywnej współpracy z doświadczonymi partnerami, możemy dziś świętować zawieszenie wiechy i ukończenie kolejnego etapu budowy - powiedział Radosław Górski, dyrektor Budownictwa Ogólnego, członek Zarządu w Budimeksie SA.

Wśród licznych atutów biurowca EQlibrium znajdują się m.in. rzadko spotykane w biurowcach uchylne okna, bardzo dobre doświetlenie powierzchni najmu oraz bliskość różnorodnych punktów handlowo-usługowych.

Co niezwykle istotne, budynek realizowany przez Grupę Waryński to również doskonała lokalizacja, gwarantująca bezpośredni dostęp do kluczowych arterii komunikacyjnych, w tym obwodnicy Warszawy, autostrady A2, tras S2, S7 i S8 oraz szybkie połączenie komunikacyjne z każdą z dzielnic stolicy.
Atuty biurowca EQlibrium docenili już zarówno najemcy biurowi, tacy jak m.in. SGS Polska czy Holding Firm Krimarg, ale również firmy oferujące różnego rodzaju usługi, wśród których znalazła się sieć siłowni Fitness24Seven oraz przedszkole „Ala ma Kota". Obiekt zlokalizowany przy skrzyżowaniu ulic Jana Kazimierza i Ordona będzie gotowy na przyjęcie najemców w styczniu 2017 r.

O Grupie Waryński

GRUPA WARYŃSKI to nowoczesna i dynamiczna grupa kapitałowa z bogatą tradycją. Kluczowym obszarem działalności Grupy jest aktywność na rynku deweloperskim oraz intensywne budowanie pozycji marki na rynku nieruchomości. Obecnie, Grupa Waryński będąca członkiem Polskiego Związku Firm Deweloperskich prowadzi trzy inwestycje na warszawskiej Woli - inwestycję biurową EQlibrium przy ul. Jana Kazimierza oraz dwa niezależne projekty mieszkaniowe realizowane z partnerami - Stację Kazimierz z firmą Polnord oraz Miasto Wola ze spółką Dantex. W skład Holdingu wchodzą spółki powołane w celu realizacji inwestycji mieszkaniowych i biurowych oraz kontynuująca tradycję marki w sektorze maszyn budowlanych, spółka Waryński Trade Sp. z o.o. Głównym akcjonariuszem Waryński S.A. Grupa Holdingowa jest MARS Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, zarządzany przez MS Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych.

BrandLab