Motoryzacja » Samochody

Zbliża się XI Gala Nagród PZWLP

Za kilka dni, 22 listopada, odbędzie się jedno z najważniejszych wydarzeń w roku na rynku flotowym Polsce, czyli Gala Nagród PZWLP. Impreza zostanie zorganizowana już po raz jedenasty i w jej trakcie poznamy laureatów prestiżowych Nagród PZWLP.

Laureaci Nagród PZWLP, uznawanych za jedne z najbardziej prestiżowych wyróżnień na rynku flotowym w Polsce, są wyłaniani w 2 – etapowych konkursach, na podstawie nominacji firm należących do organizacji oraz ocen przyznawanych według precyzyjnych, co roku aktualizowanych kryteriów. Laureat Nagrody Eko Flota jest wyłaniany przez jury złożone nie tylko z przedstawicieli Polskiego Związku Wynajmu i Leasingu Pojazdów, ale również Związku Polskiego Leasingu (ZPL) i Stowarzyszenia Kierowników Flot Samochodowych (SKFS). W przypadku Nagrody Bezpieczna Flota, w skład jury, poza przedstawicielami PZWLP, wchodzą również eksperci Partnerstwa dla Bezpieczeństwa Drogowego. W 2018 roku kryteria przyznawania Nagród PZWLP były po raz pierwszy aktualizowane przez Radę Konsultacyjną Kryteriów Nagród PZWLP, a więc zespół ekspertów, pochodzących nie tylko z firm należących do organizacji, ale także z firm będących wielokrotnymi laureatami wyróżnień PZWLP w przeszłości (min. 3 zwycięstwa w danej kategorii w okresie 5 lat), które zgodnie z przyjętymi zasadami konkursowymi, nie mogły zostać nominowane do tegorocznych Nagród PZWLP. Skład zespołu aktualizującego i opracowującego kryteria w bieżącym roku został dzięki temu wzmocniony osobami pochodzącymi z firm będących wybitnymi i wielokrotnie utytułowanymi ekspertami w swoich dziedzinach: Coca – Cola HBC Polska Sp. z o.o. (laureat Nagrody PZWLP Bezpieczna Flota w latach 2015 - 2017), Auto Special Sp. z o.o., Oddział Sobiesław Zasada Warszawa (laureat Nagrody PZWLP dla Najlepszego Serwisu Napraw Mechanicznych w latach 2013, 2014 i 2016) oraz Auto – Blak, oddział przy ul. Włościańskiej 35 w Warszawie (laureat Nagrody PZWLP dla Najlepszego Serwisu Napraw Blacharsko – Lakierniczych w latach 2013 - 2016).

W zeszłym roku laureatami Nagród PZWLP zostały firmy: Coca – Cola HBC Polska Sp. z o.o. (Bezpieczna Flota), Avon Cosmetics Polska Sp. z o.o. (Eko Flota), Euroservice Sp. j. Marek Janowski – Józef Czech, Oddział Płowiecka 62 Warszawa (Najlepszy Serwis Napraw Mechanicznych), LIPSKI B.S. Sp. z o.o. (Najlepszy Serwis Napraw Blacharsko – Lakierniczych) oraz CARSED spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa (Dealer Samochodów Najbardziej Przyjazny Branży Flotowej).

Wraz z tegoroczną edycją konkursu, do Nagród PZWLP zgłoszono do tej pory już ponad 900 nominacji. Statuetki wręczane każdego roku zwycięzcom to unikalne rzeźby z brązu, przygotowywane przez artystę rzeźbiarza Dariusza Zielińskiego.

PZWLP, poprzez swoje firmy członkowskie, odgrywa coraz ważniejszą rolę nie tylko na polskim rynku flotowym, ale i motoryzacyjnym, odpowiadając już za ok. ¼ całkowitej sprzedaży nowych aut osobowych w salonach w naszym kraju – mówi Grzegorz Szymański, Prezes Zarządu PZWLP, Dyrektor Generalny Arval Polska. – Mamy w związku z tym świadomość, że w coraz większym stopniu współtworzymy i odpowiadamy nie tylko za standardy polskiej branży flotowej, ale także za szeroko rozumianą sytuację na polskich drogach, m.in. w zakresie bezpieczeństwa drogowego czy ekologii. Przyznawane przez nas od jedenastu lat Nagrody PZWLP stanowią już obecnie dobrze rozpoznawaną i uważaną za prestiżową, markę w środowisku flotowym. Nas cieszy jednak najbardziej fakt, że poprzez nasze Nagrody i stymulowaną poprzez te wyróżnienia konkurencję rynkową, jesteśmy w stanie w realny i zauważalny sposób przyczyniać się do podnoszenia na polskich drogach poziomu bezpieczeństwa drogowego, rozwoju ekologicznych rozwiązań we flotach,
a także podnoszenia jakości usług w serwisach samochodów w Polsce.

XI Gala Nagród PZWLP odbędzie się 22 listopada 2018 r. w wyjątkowej scenerii i tzw. klimacie warszawskiej Pragi, w całkowicie nowym na eventowej mapie Warszawy obiekcie - Centrum Praskim Koneser. Imprezę poprowadzi dziennikarka telewizyjna Ula Chincz, a Patronem Honorowym wydarzenia został Wydział Transportu Politechniki Warszawskiej. W XI Gali Nagród PZWLP wezmą udział nie tylko najważniejsi przedstawiciele 20 firm wynajmu długoterminowego, Rent a Car oraz leasingowych, skupionych aktualnie w PZWLP, ale również goście reprezentujący producentów i importerów samochodów, przedstawiciele koncernów paliwowych, czy firm ubezpieczeniowych. Ponadto, wśród gości Gali znajdą się także reprezentanci organizacji branżowych rynku paliwowego, motoryzacyjnego, bankowego, leasingowego, związanych z bezpieczeństwem drogowym, czy przedstawiciele instytucji publicznych. Gościem specjalnym wydarzenia, który wystąpi z prelekcją na temat kierunków rozwoju motoryzacji i mobilności, będzie Mahbod Asgari, Członek Zarządu ADAC SE.

Sponsorem Generalnym XI Gali Nagród PZWLP jest firma Starter24, a tytuł Głównego Sponsora Automotive objęła firma Opel Poland. Sponsorami wydarzenia zostały natomiast firmy: Volvo Car Poland, Skoda Polska, Kia Motors Polska, Renault Polska oraz Inter Cars.

Michał Jankowski PZWLP