Zdrowie » Ciało
Zdrowe koktajle z sokiem z pomarańczy. Dietetyk poleca trzy przepisy
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
- Dzięki zawartej w soku z pomarańczy witaminie C można osiągnąć wymienione wyżej korzyści. Ważne jednak, by wiedzieć, z którymi produktami go łączyć, aby wzmocnić to działanie, a jakich unikać, by nie odebrać soku pożądanych właściwości – przestrzega ekspertka.
1. Koktajl poprawiający kondycję skóry
Działanie soku pomarańczowego w tym przypadku będą wspierać między innymi: neutralna woda mineralna, tłuszcze nienasycone (na przykład te pochodzące z olejów roślinnych), pestki dyni, słonecznik, migdały i orzechy oraz marchew, bataty oraz dynia, czyli warzywa bogate w beta-karoten, który również pomaga zachować zdrową skórę.
Nie warto natomiast mieszać soku z cukrami (np. słodyczami, cukrem, dżemami, marmoladami, syropami) i tłuszczami utwardzanymi (zawierają je m.in.: słodycze i słone przekąski), ponieważ osłabiają one jego prozdrowotny wpływ na cerę.
Polecany przepis (porcja dla 1 osoby, około 250-300 ml):
Składniki:
- pół szklanki soku pomarańczowego Witmar
- 2 morele
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 6 łyżek mleczka kokosowego
- 2 łyżki miodu akacjowego
Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do blendera i dokładnie zmiksować. Można dodać pokruszonego lodu.
2. Koktajl zmniejszający uczucie zmęczenia i znużenia
- Sok pomarańczowy wesprze w tym przypadku doskonale większość warzyw (przede wszystkim papryka, jarmuż, natka pietruszki, ogórek) i owoców (szczególnie porzeczki, truskawki, cytrusy, kiwi) – tłumaczy dietetyk Anna Czyż. – Poza tym warto go łączyć również z pestkami dyni, słonecznikiem, miodem, kakao, melasą z karobu, syropem daktylowym, zieloną, czarną i czerwoną herbatą, parzoną kawą oraz żeń-szeneim, Ginko-biloba lub guaraną.
Prozdrowotne właściwości soku pomarańczowego lub koktajli przygotowywanych z niego osłabią różne przekąski, które zdarza się, że podjadamy podczas picia. Na przykład ciężkostrawne, wzdymające, smażone potrawy, łączące tłuszcz i węglowodany, takie jak: kąski mięsa w panierce lub produkty kaloryczne, o małej wartości odżywczej, czyli słodycze lub słone przekąski.
Polecany przepis (porcja dla 1 osoby, około 250-300 ml):
Składniki:
- pół awokado
- pół szklanki soku pomarańczowego Witmar
- pół szklanki soku ananasowego Marwit
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Zblendować najpierw awokado z natką i miętą, następnie dolać powoli soki i dodać miód.
3. Koktajl pomagający w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń i tuż po nich
W tym przypadku sok pomarańczowy warto łączyć z większością warzyw i owoców (szczególnie papryką, natką pietruszki, burakami, cytrusami, kiwi, porzeczkami, aronią, borówkami i jagodami), produktami bogatymi w kwasy omega-3 (siemieniem lnianym, olejem lnianym lub rydzowym, czyli z lnianki i nasionami chia) oraz z melasą z karobu, kakao, daktylami, syropem daktylowym i miodem pszczelim. To te produkty bowiem wzmocnią jego działanie wspierające odporność po intensywnych ćwiczeniach. – Kluczowe jest jednak, by nie popijać nim słonych i słodkich przekąsek oraz fast foodów – przestrzega dietetyk.
Polecany przepis (porcja dla 1 osoby, około 250-300 ml):
Składniki:
- 1 garść czarnej porzeczki
- pół szklanki soku pomarańczowego Witmar
- 1 mały banan
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 1 czubata łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego
Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do blendera i dokładnie zmiksować.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
Biuro Prasowe Marwit
|
Komentarze (0)