Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Zdrowe przekąski sa w modzie
Zobacz więcej zdjęć » |
Jednak te kupowane w sklepach zazwyczaj pełne są sztucznych dodatków, mnóstwa szkodliwego cukru czy soli, które nie dostarczają naszemu organizmowi żadnych wartości. Dziś pokażemy, jak możemy samodzielnie przyrządzić przekąski, zarówno na słodko, jak i na słono, które będą nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne i lekkie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Na śniadanie
Ten posiłek większość z nas je w pośpiechu albo wcale! A przecież wystarczy sięgnąć po jogurt czy mleko, dodać do niego samodzielnie przygotowaną mieszankę płatków owsianych z suszoną żurawiną, orzechami lub płatkami migdałowymi, dodać pół łyżeczki cynamonu, aby otrzymać zdrową i dodającą energii przekąskę śniadaniową.
Z kolei ci, którym zależy na ograniczaniu węglowodanów w diecie mamy inną propozycję, a mianowicie kanapki bez pieczywa, czyli zawinięty w liść sałaty ser, wędlina, warzywo i odrobina oliwy. Taka wersja śniadania z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Na słodko
Problemem wielu osób jest nadmierna ilość słodyczy w diecie. Jednak słodkie przekąski wcale nie musza być niezdrowe. Oczywiście nie mamy na myśli batoników czy innych słodkości kupowanych w sklepach, lecz te samodzielnie przygotowane z odpowiednich składników. Najprostszym pomysłem są płatki owsiane bez mąki oraz tłuszczu. Mieszamy ze sobą banana, płatki owsiane oraz inne ulubione dodatki (suszone owoce, cynamon) , formujemy płaskie krążki na blasze i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 165 stopni C.Można równiez upiec dietetyczne muffinki, jak w tym przepisie: http://smaczniezdrowo.pl/muffinki-dietetyczne-ciasteczka-bez-maki/
Na słono
Zamiast sięgać po orzeszki z puszki w ogromnej ilości soli i innych dodatków, można po prostu podjadać oliwki lub orzechy nerkowca. Tłuste, niezdrowe frytki ziemniaczane można zastąpić tymi przygotowanymi z korzenia pietruszki czy marchewki. Możemy nimi również zastąpić chipsy, krojąc je w cienkie talarki i zapiekając z ulubionymi przyprawami, aż staną się chrupiące.
Jak widać zdrowe przekąski może przygotować każdy. Wystarczy odrobina pomysłowości i świadomości, które składniki są dla nas wartościowe.
Artykuł stworozny na podstawie: http://zycienaszczycie.pl/dieta-czy-sposob-zycia/
Nadesłał:
izobniow
|
Komentarze (0)