Firma » Praca
Zdrowy styl życia wygrywa ze stabilnością wynagrodzenia
Bez wątpienia elementem, który łączy każdego pracownika jest spożywanie posiłków. Jak wynika z badań Health Enhancement Research Organization - wartościowy posiłek zwiększa efektywność pracowników o 25%. Zdaniem ekspertów od żywienia, zdrowy człowiek powinien spożywać 4-5 posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Zdrowy styl życia przestaje być modą, staje się standardem. Co znajduje swoje odzwierciedlenie w preferencjach pracowników w zakresie benefitów pozapłacowych. Już 76% pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków - mówi Monika Sielicka-Hamala, Dyrektor Działu Zarządzania Zasobami Ludzkimi Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.
Apetyt na zdrowie
Pracodawca, który wspiera pracownika w prowadzeniu zdrowego trybu życia i dba o jego regularne odżywianie - wygrywa podwójnie. W końcu zdrowy pracownik równa się zdrowa firma. 61% Polaków jest zdania, że dofinansowanie posiłków przez firmę pozytywnie wpłynęłoby na ich przyzwyczajenia żywieniowe. Oczekiwanie wobec pracodawcy, aby dofinansował lunch w pracy ma 66% pracowników.
Co ciekawe, przewidywalność i stabilność wynagrodzenia ma znaczenie dla 73% pracowników, przy czym są oni gotowi zrezygnować z premii i bonusów na rzecz wyższego wynagrodzenia. Możliwość wyboru i dopasowania świadczeń pozapłacowych do własnych potrzeb jest istotna dla 69% pracujących Polaków. Natomiast 65% badanych docenia benefity niosące za sobą dodatkowe oszczędności w życiu codziennym - wynika z raportu Antal i Sodexo.
Nadesłał:
Marzena Jaworska
|
Komentarze (0)