Firma » Finanse

Zeznanie podatkowe – kiedy trzeba się rozliczać

PIT, czyli podatek dochodowy od osób fizycznych, jest formą rozliczenia corocznie składaną przez obywateli uzyskujących dochody. Nierzadko jednak przysparza wielu trudności z racji braku informacji na temat tego, w jakich przypadkach trzeba złożyć zeznanie, a kiedy jest się z tego zwolnionym

Co więcej, mnogość formularzy PIT, umiejętne ich wypełnianie oraz sposoby składania zeznań również nie są kwestiami dla wszystkich obywateli oczywistymi, co także utrudnia poprawne rozliczenie się.

Każdy podatnik musi wykazać jak wysokie przychody osiągnął w danym roku podatkowym. Zeznanie podatkowe musi zatem zostać złożone przez każdą osobę, która w danym roku podatkowym osiągnęła przychód opodatkowanym podatkiem dochodowym. W przypadku ich braku, nie ma konieczności składania takiej deklaracji. W sytuacji, gdy podatnik poniósł w danym roku podatkowym stratę, również musi się z niej rozliczyć. Szczególnie, iż wykazana strata może w kolejnych latach być odliczana od uzyskanych dochodów.

Jeśli przychody uzyskane przez podatnika są równe kosztom ich zdobycia podatnik składa roczną deklarację. Wtedy też, nieistotnym jest jaka kwota została uzyskana – kwestią jest tu osiągnięcie dochodu w ogóle. W sytuacji, gdy tzw. kwota wolna od podatku przewyższ przychód, podatnik musi złożyć zeznanie podatkowe. Wysokość zwrotu w takim przypadku wynosi najczęściej zero złotych, jednak nie jest to regułą.

Z kolei, gdy pieniądze zarobione przez podatnika są z opodatkowania zwolnione, nie trzeba składać zeznania. Jednak, w sytuacji, kiedy uzyskane przychody są zarówno opodatkowane jak i zwolnione z opodatkowania, w zeznaniu podatkowym powinno zaznaczać się wyłącznie te, które są opodatkowane.

W przypadku uzyskiwania przez podatnika przychodów wyłącznie zagranicą, musi on wypełnić zeznanie tylko w sytuacji, gdy w umowie międzynarodowej jest mowa o metodzie proporcjonalnego odliczania. Jeśli natomiast, jest w niej zawarta metoda zwolnienia z progresją, zeznania składać nie należy, z racji zwolnienia uzyskanych przychodów z opodatkowania. Z kolei, gdy przychody pochodzą zarówno z pracy w Polsce jak i zagranicą, złożenie deklaracji jest już koniecznością – bez względu na to czy przychody osiągnięte zagranicą są zwolnione z opodatkowania czy też nie.

Więcej informacji na temat rozliczenia PIT można znaleźć na stronie rozliczeniepit.pl.

Eizzy