Gospodarka » Żywność
Zielono mi – czyli awokado w naszej kuchni!
Zobacz więcej zdjęć » |
Awokado znane jest głównie z kuchni meksykańskiej, w której najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania guacamole – czyli pikantnej pasty podawanej jako dodatek do tortilli i innych przekąsek. Jednak niewielu z nas wie, że możliwości zastosowania tego nieocenionego owocu w naszej kuchni jest znacznie więcej! Z awokado przygotujemy pyszne chłodniki, sałatki, nadzienia do faszerowanych jaj, czy sosów do makaronów. Dodanie go do naszego jadłospisu z pewnością wpłynie korzystnie na wartość żywieniową naszych posiłków! Zawarte w awokado nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają m.in. na poziom cholesterolu w naszej krwi. Ponadto w awokado znajdziemy dużo potasu, ważnego składnika w dietoprofilaktyce nadciśnienia, a także błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Spróbuj naszych dań z wykorzystaniem tego owocu i przekonaj się o jego niesamowitych właściwościach!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Doskonałą propozycją na śniadanie, kiedy nie masz czasu, a chcesz zjeść coś sycącego
i smacznego będzie domowa pasta z awokado i serka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: 200g serka kremowego lub śmietankowego, 1 awokado, 1 natkę kolendry lub pietruszki, 1 cytrynę, 1 łyżkę Majonezu DELIkatnego WINIARY, a także chili lub ostrą paprykę do smaku. Awokado przekrajamy, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki, a uzyskany miąższ siekamy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy serek i Majonez DELIkatny WINIARY. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, chili lub ostrą papryką
i sokiem z cytryny. Na koniec do przygotowanej pasty dodajemy posiekaną natkę kolendry lub pietruszki. Podajemy na ulubionym pieczywie. Kanapki z pastą z awokado możemy posypać dodatkowo kolendrą lub pietruszką i skropić minimalnie sokiem z cytryny. Smacznego!
Awokado sprawdzi się idealnie także podczas przygotowywania pysznego wiosenno-letniego obiadu. Proponujemy połączenie tradycyjnej kuchni z nutą nowoczesności – czyli chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować: Chłodnik ogórkowy WINIARY, 500ml jogurtu naturalnego, 100g sera feta, 150g ogórka zielonego, 1 awokado, 6 rzodkiewek i sok z cytryny. Zawartość Chłodnika ogórkowego WINIARY zalewamy 300ml wrzącej wody, mieszamy i studzimy do temperatury pokojowej. Następnie ser feta oraz obranego ogórka kroimy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy na cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Do ostudzonej zupy dodajemy 500ml jogurtu, ogórek
i rzodkiewki. Całość dobrze mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Chłodnik podajemy z cząstkami awokado i kostkami fety. Nie zapominamy też o nowalijkach – chociażby rzodkiewce, a także smacznej dekoracji chłodnika w postaci koperku lub natki pietruszki.
Owoc ten możemy podać także w formie eleganckiej przekąski, jako awokado faszerowane oliwkami i papryką! Aby ją przygotować potrzebujemy: 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 1 łyżkę soku z cytryny, 4 awokado, 2 papryki czerwone, 10 zielonych oliwek, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 1 cebulę, sól i pieprz. Na początek przekrajamy awokado, delikatnie wyjmujemy pestkę, a z każdej połowy owocu wydrążamy po łyżce miąższu. Cebulę, paprykę i oliwki czyścimy i drobno siekamy. Następnie posiekane warzywa mieszamy z miąższem awokado, oliwkami, natką pietruszki i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połówki awokado napełniamy farszem. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, udekorowane połówką oliwki, paseczkami kolorowej papryki i gałązką natki. Smacznego!
Po więcej pomysłów na oryginalne i smaczne potrawy z wykorzystaniem awokado zapraszamy na www.winiary.pl.
Komentarze (0)