Motoryzacja » Moto Serwis

Zimówki Continental najlepsze w testach

Continental to jedna z najczęściej nagradzanych marek w testach opon zimowych w tym sezonie. W tym roku opony Continental zostały wyróżnione aż w 9 niezależnych rankingach, m.in. ADAC, ACE GTU, ARBÖ i AutoBild.

Temperatura powietrza na zewnątrz spada poniżej 7 stopni Celsjusza, to wyraźny sygnał, że należy wymienić opony na zimowe. Zanim wybierzemy odpowiedni model, warto sprawdzić, jak opona wypada w niezależnych testach, w których ogumienie testuje się pod kątem wielu różnorodnych kryteriów.

Dlaczego niezależne testy są ważne?

Niezależne testy pokazują prawdziwy obraz właściwości i możliwości opony, co potwierdza duża liczba badanych wskaźników. Opona nie musi zajmować pierwszego miejsca we wszystkich kategoriach, ważne, aby plasowała się w czołówce rankingu. Mamy wówczas pewność, że dobrze spełnia swoje funkcje i pozwoli nam bezpiecznie dojechać do celu bez względu na pogodę czy rodzaj nawierzchni.

Continental bezwzględnym liderem

Continental od lat zajmuje czołowe miejsca w rankingach i testach opon prowadzonych przez niezależne ośrodki badawcze oraz renomowane czasopisma. W tym roku opony zimowe Continental zostały wyróżnione aż dziewięciokrotnie!

ContiWinterContact TS 850 to prawdziwa „gwiazda” tegorocznych zestawień opon zimowych. To jeden z najlepszych i najbardziej wszechstronnych zimowych modeli Continental. Do takich samych wniosków – już po raz kolejny – doszli autorzy testów prestiżowego ADAC, którzy wskazali na znakomite osiągi tej opony na suchej i mokrej nawierzchni oraz na śniegu i lodzie, a także na jej paliwooszczędność, przyznając zwycięstwo dwóm testowanym rozmiarom – 175/65 R14 oraz 195/65 R15. ContiWinterContact TS 850 w rozmiarze 205/55 R16 została też zbadana w 16 kategoriach w różnych warunkach drogowych zajmując 1. miejsce we wspólnym teście austriackiego automobilklubu ARBÖ, magazynu „ACE Lenkrad” oraz GTÜ. Model zajął również 2. miejsce w teście ACE w tym samym rozmiarze.

Możliwości ContiWinterContact TS 850 są także znakomicie oceniane przez kluczowe czasopisma branżowe w Polsce i zagranicą. W przeprowadzonych ostatnio testach, Auto Motor i Sport przyznał oponie 1. miejsce dla rozmiaru 225/50 R17, a tygodnik Motor – 1. miejsce dla rozmiaru 195/65 R15. Opona zajęła pierwszą pozycję także w rankingach przeprowadzonych przez magazyny auto motor und sport oraz Auto Zeitung – oba dla popularnego rozmiaru 205/55 R16, uplasowała się też w czołówce zestawienia AutoBild dla rozmiaru 225/50 R17.

Polecana przez konsumentów

Testy ekspertów to jedno, ale ogromne znaczenie mają także wybory i opinie konsumentów – w tym przypadku kierowców. Zdaniem użytkowników serwisu Oponeo.pl, ContiWinterContact TS 850 to „opona rewelacyjna”. Co więcej, aż 97% z nich poleca ją innym!

Jesteśmy dumni, że nieprzerwanie od wielu lat opony Continental zdobywają najwyższe noty we wszystkich kluczowych testach opon w Europie. Dziękujemy klientom, którzy docenili ich jakość i postawili na bezpieczeństwo zimowych podróży” – komentuje Ewa Ostapczuk-Wasilewska, Media & Communication Manager Continental Opony Polska.

W ślad za sukcesami starszej siostry idzie również najnowsza opona zimowa Continental WinterContactTM TS 850 P, która miała swoją premierę w tym roku, zdobywając ocenę „wzorowa" w testach magazynu AutoBild Sportscars.

Continental AG

Z osiągniętymi w 2013 roku obrotami w wysokości 33,3 miliardów euro, Continental jest jednym z wiodących dostawców motoryzacyjnych na świecie, rozwijając inteligentne technologie dla transportu osób i ich dóbr. Jako wiarygodny partner i międzynarodowy producent opon, oferuje trwałe, bezpieczne oraz komfortowe rozwiązania, dostosowane do indywidualnych potrzeb. Koncern działa w ramach pięciu działów: Podwozi i Bezpieczeństwa, Układów Napędowych, Wnętrz Pojazdów, Opon oraz ContiTech. Continental zatrudnia obecnie około 189 000 pracowników w 49 krajach.

www.continental-corporation.com

Dział Opon

Jako jeden z wiodących producentów opon na świecie, zatrudniający ponad 42 000 pracowników. Obecnie Dział Opon posiada na całym świecie 22 zakłady zajmujące się produkcją i rozwojem. Szeroka oferta produktów Działu oraz stałe inwestycje w badania i rozwój w znaczący sposób przyczyniają się do osiągnięcia efektywnej pod względem kosztowym i wydajnej ekologicznie mobilności.

Opony do pojazdów ciężarowych

Dział Opony do Pojazdów Ciężarowych jest jednym z największych producentów opon do samochodów ciężarowych, autobusów i pojazdów przemysłowych na świecie.

www.continental-truck-tires.pl

Sponsoring

Dział Opon jest oficjalnym sponsorem Pucharu Niemiec w Piłce Nożnej, Major League Soccer w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, Pucharu Azji w Piłce Nożnej 2015 w Australii oraz Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2016TM we Francji.           www.ContiSoccerWorld.com.

ConTrust

• avatar
    ~pajek 2017-01-03 19:43:10

Też wybieram tę markę. Kupiłem na ten zimowy sezon komplet WinterContact TS 860 po 205zł za sztukę na stronie http://www.aaaopony.pl