Firma » Tax

Zmiany 1%

W tej chwili podatnicy mają prawo przekazać 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego ujętej w wykazie ogłaszanym według stanu na 30 listopada danego roku podatkowego. Zgodnie z projektem ma się to zmienić.

Wg projektu Minister Pracy i Polityki Społecznej prowadzić ma w formie elektronicznej i zamieszcza na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej wykaz organizacji pożytku publicznego, na które podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych, zgodnie z odrębnymi przepisami, może przekazać 1% podatku.

Będzie to rejestr bieżący, zatem i organizacje wpisane do KRS po 30 listopada mają mieć szansę na 1%. Dane przekaże Ministerstwo Sprawiedliwości na bieżąco, natomiast organizacje będą zobowiązane przekazać numer rachunku bankowego oraz oświadczenie że nie prowadzą działalności gospodarczej wyłączającej przekazanie 1%. Jeżeli organizacja nie przekaże takiego oświadczenia, 1% nie zostanie przekazany.

promo