Firma » Praca

Zmotywuj pracowników na wiosnę

Z badań przeprowadzonych przez firmę badawczą IPSOS na zlecenie Edenred Polska wynika, że blisko trzy czwarte osób otrzymuje od pracodawcy prezenty z okazji świąt, a ponad jedna trzecia chciałaby je dostawać.

Zmotywuj pracowników na wiosnę

Z badań przeprowadzonych przez firmę badawczą IPSOS na zlecenie Edenred Polska[1] wynika, że blisko trzy czwarte osób otrzymuje od pracodawcy prezenty z okazji świąt, a ponad jedna trzecia chciałaby je dostawać. Zbliżające się święta Wielkiejnocy to dobra okazja, aby docenić wkład pracy oraz osiągnięcia zatrudnionych i przekazać im świąteczne podarunki. Warto przeanalizować dostępne na rynku oferty i wybrać taką, która sprosta indywidualnym potrzebom pracowników.

Satysfakcja i zadowolenie pracowników przekładają się na wyniki firmy, a największy kapitał, jakim dysponuje firma, to kapitał ludzki. Rolą pracodawcy jest nie tylko podnoszenie umiejętności pracownika i egzekwowanie postawionych zadań, lecz także nagradzanie i motywowanie do dalszej pracy. Przykładowo dobrze opracowany pakiet świadczeń pozapłacowych według 70 proc. respondentów zwiększa zaangażowanie zatrudnionych i osłabia chęć zmiany firmy (dla 80 proc. badanych).

Prezent i nagroda

Wyrazem uznania za pracę może być karta podarunkowa Ticket dla Ciebie®.Wraz z kartą obdarowana osoba otrzymuje swobodę wyboru prezentu, a środki, które otrzymała, może wydać zgodnie z własnymi upodobaniami. O wysokości doładowania decyduje pracodawca przy zakupie kart, mając możliwość wielokrotnego zasilania kart na różne kwoty jednym przelewem. Osobisty charakter prezentu i zaangażowanie firmy przy wręczaniu takiej formy świadczenia ma znaczenie dla pracownika, jak również sama forma podarunku. Pracownik bardziej zapamięta, że dostał środki pieniężne na karcie wraz z podziękowaniem, np. od zarządu, niż przelew gotówki na konto. Takie działania również przynoszą korzyści firmie poprzez wzmacnianie działań employer branding.

Podarunek bez PIT

Na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 67 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn. Dz. U. z 2012 r., poz. 361 ze zm.) wolna od podatku jest wartość otrzymanych przez pracownika pieniężnych i rzeczowych świadczeń sfinansowanych w całości ze środków zakładowego funduszu świadczeń socjalnych (ZFŚS) lub funduszy związków zawodowych, łącznie do wysokości nieprzekraczającej w roku 380 zł. Zwolnienie nie dotyczy bonów, talonów i innych znaków uprawniających do wymiany na towar lub usługi.

Zamiast paczek dla dzieci

Wiele firm obdarowuje dzieci pracowników na Wielkanoc, Dzień Dziecka. Propozycją przygotowaną z myślą o najmłodszych jest karta podarunkowa dla dzieci Ticket dla Ciebie®. Stanowi ona alternatywę dla tradycyjnych paczek. To bardzo wygodne rozwiązanie dla działów HR, które do tej pory poświęcały wiele czasu na zakupy i pakowanie słodyczy, zabawek. Wybierając karty podarunkowe dla dzieci, pracodawca ma możliwość przekazania prezentu w zależności od preferencji rodziców lub dzieci. Kartę można wykorzystać m.in. w sklepach z zabawkami, książkami, odzieżą, parkach rozrywki czy w sklepach sportowych i muzycznych. Możliwość samodzielnego dokonania płatności kartą jest emocjonującą chwilą dla nastolatków.

Z myślą o pracownikach

Firma, decydując się na karty przedpłacone, powinna zwrócić uwagę na dodatkowe korzyści dla pracowników oferowane wraz z kartą. Ważne są: łatwość użytkowania, możliwość szybkiego sprawdzenia salda karty na różne sposoby, a także dostęp do programu rabatowego. Firma Edenred oferuje użytkownikom kart zniżki świąteczne, całoroczne i codzienne oferty Groupon (rabaty nawet do 70 proc.). Osoba otrzyma rabat, płacąc kartą lub tylko okazując ją w wybranych punktach handlowo-usługowych.

Diabeł tkwi w szczegółach

Wybierając karty przedpłacone, warto nie tylko sprawdzić know-how oraz doświadczenie partnera. Ważne są rzetelność i szybkość świadczonych usług, elastyczność w sprostaniu niestandardowym oczekiwaniom oraz serwis. Duże znaczenie mają nowoczesna technologia umożliwiająca konfigurację pakietu świadczeń według indywidualnych upodobań oraz ekspertyza prawnopodatkowa wraz z doradztwem w zakresie danego świadczenia.

Dowiedz się więcej

.........................................................................................................................

Edenred Polska oferuje rozwiązania dla firm i świadczy kompleksowe usługi doradcze i eksperckie, zapewniając profesjonalizm oraz wsparcie na wszystkich poziomach współpracy. W ofercie Edenred znajdują się:

• pozapłacowe świadczenia pracownicze w ramach ZFŚS lub innych źródeł finansowania działalności socjalnej
    rozwiązania stosowane w obszarach motywacji sił sprzedaży i w programach lojalnościowych.

Edenred jest światowym liderem i ekspertem w świadczeniach pozapłacowych motywujących pracowników. Za tym sukcesem stoi:

• 6 tys. osób zatrudnionych w 40 krajach świata
  • 640 tys. klientów z sektora prywatnego, jak i publicznego