Dom » Budownictwo

Związek POiD reaguje w sprawie zakłóceń dostaw surowca drewnopochodnego

Związek POiD reaguje  w sprawie zakłóceń dostaw surowca drewnopochodnego
Związek POiD zainicjował spotkanie w ramach grupy zadaniowej w strukturach POiD – DRZWI WEWNĘTRZNE, na którym poruszono temat skokowego wzrostu cen, masowych zakłóceń w łańcuchu dostaw surowców drewnopochodnych oraz przepisów prawnych w produkcji drzwi wewnętrznych.
W czasie spotkania w gronie przedstawicieli producentów drzwi wewnętrznych, członków Związku POiD oraz firm niezrzeszonych, poparto propozycje POiD o wystosowanie postulatu do producentów komponentów drewnopochodnych oraz organizacji powiązanych z branżą.

Jak informują producenci drzwi wewnętrznych, braki oraz reglamentacja tego surowca i powiązanych wyrobów powoduje ogromne utrudnienia w kontynuacji planowanej produkcji drzwi wewnętrznych. Sytuacja ta zbiega się z niespotykanymi dotąd podwyżkami cen surowca, co wpływa na plany produkcyjne, konieczność podwyżek wyrobów, zagrożenia konkurencyjności polskich producentów, a co za tym idzie na grożące pogorszanie się kondycji firm.

Cena zakupu płyta mdf to w przypadku wielu produktów drzwiowych stanowi blisko 50% wartości technicznego kosztu wytworzenia (TKW). Pewne jest, że skutki gwałtownie drożejących surowców odczują nie tylko sami producenci, lecz także cała branża budowlana, remontowa, deweloperska, a finalnie również przedsiębiorcy z innych sektorów i osoby prywatne. Wzrost cen zakupu o ponad 70% może spowodować bardzo znaczący wzrost cen dla klientów.

Na taką sytuację wpływa rekordowy wzrost popytu na tarcicę w USA, co w opinii POiD zostało wykorzystane przez europejskich producentów komponentów drewnopochodnych do ograniczania dostaw, a także do narzucenia znacznych podwyżek, co ostatecznie doprowadzić może do zmniejszenia popytu na drzwi wewnętrzne.

Pismo z wezwaniem o podjęcie wszystkich możliwych działań, które pozwolą na ustabilizowanie dostaw, zostało skierowane zarówno do producentów płyt drewnopochodnych, jak również instytucji zrzeszających producentów, Lasów Państwowych regulujących gospodarkę drewna w Polsce oraz organizacji międzynarodowych, takich jak Construction 2050 Alliance. Związek będzie również bardzo wnikliwie badał zgłoszenia od producentów drzwi wewnętrznych dotyczące nierównego traktowania oraz ograniczania konkurencyjności.

magdalena.wozniak@theimagine.pl