Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Życie zaczyna się po kawie - poznaj propozycje baristów na jesień

Życie zaczyna się po kawie - poznaj propozycje baristów na jesień
Zobacz więcej zdjęć »
Pobudza, rozgrzewa i dodaje energii. Czarna, bądź z dodatkiem mleka, poprawi nastrój i pozwoli przetrwać chłodne, jesienne dni. Aromatyczna, gorąca kawa to najlepsze antidotum na chandrę.

Jesień to czas, w którym szczególnie chętnie sięgamy po kawę. Towarzyszące nam w tym okresie chłód, brak słońca i zmęczenie sprawiają, że nie wyobrażamy sobie bez niej dnia. Oto propozycje baristów, które umilą niejedno deszczowe popołudnie.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Mała czarna

Klasyczna, mała czarna wielokrotnie ratuje nas w momentach zmęczenia. Jest także idealnym towarzystwem dla deserów. Najlepiej smakuje, gdy powstaje ze świeżo mielonych ziaren, wolnych od defektów. Jednak nie tylko mieszanka i rodzaj ziaren ma wpływ na smak espresso. Istotną rolę odgrywa również sposób przyrządzania napoju. Ostatnio, coraz większą popularność zyskują alternatywne zaparzacze - takie jak chemex, syfon czy aeropress. Dzięki tym metodom, możemy dostosować kawę do naszych indywidualnych upodobań - uzyskując, w zależności od potrzeb delikatny lub intensywny napar.

Magia dodatków

Dla osób, które nie przepadają za klasycznym espresso, idealną propozycją są kawy z dodatkami - syropami i przyprawami. Bariści prześcigają się w pomysłach, tworząc coraz to nowe receptury i odważnie łącząc smaki. Hitem jesieni są kawy z syropem dyniowym. Bariści z Colours of Coffee serwują ją z dodatkiem czekolady. Odważnym rekomendują natomiast napój z czerwonym pieprzem, miodem i cynamonem.

Kawowa rewolucja

Według ekspertów, coraz chętniej sięgamy po nowe rodzaje kaw i nie boimy się eksperymentów.

-Ku uciesze baristów, coraz rzadziej można spotkać się z zamówieniem "takiej zwykłej, sypanej" czy "czarnej z mlekiem". W polskim społeczeństwie rozwija się świadomość kawowa. Ludzie chętnie sięgają po kawy parzone alternatywnie, wiedzą też, że zaparzona w dripie Etiopia nie jest kwaśna, ale czuć w niej kwasowość czerwonych owoców! A jeśli ktoś jeszcze nie jest w stanie się przekonać do czystej kawowej esencji, z odsieczą przybywa Flat White - dzięki mikropianie pozostaje nadal kawą mleczną, ale więcej tu "kawy w kawie" niż w sztampowej latte. Flat White często bywa też etapem przejściowym między kawami białymi a czarnymi, więc może to dobry moment, by spróbować przejść na ciemną stronę kawowej mocy? - wyjaśnia Edyta Bartosiewicz, baristka z Colours of Coffee.

Więcej na: http://www.coloursofcoffee.pl/



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

OKK!

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »