Firma » Biznes

18 000 Metrów Kwadratowych Wynajęte w Prologis Park Bratislava

WARSZAWA — 16 kwietnia 2012 r. — Prologis, Inc., wiodący globalny właściciel, zarządca i dostawca obiektów dystrybucyjnych, poinformował dzisiaj o podpisaniu trzech umów najmu na łączną powierzchnię 18 000 metrów kwadratowych w Prologis Park Bratislava.

WARSZAWA — 16 kwietnia 2012 r. — Prologis, Inc., wiodący globalny właściciel, zarządca i dostawca obiektów dystrybucyjnych, poinformował dzisiaj o podpisaniu trzech umów najmu na łączną powierzchnię 18 000 metrów kwadratowych w Prologis Park Bratislava.

Nowe transakcje najmu obejmują:

·      12 000 metrów kwadratowych wynajętych rodzinnej firmie świadczącej usługi magazynowe, przeładunkowe i transportowe oraz indywidualne rozwiązania logistyczne na terenie Austrii, Słowacji i Czech. Firma przedłużyła umowę najmu 8400 metrów kwadratowych i wynajęła dodatkowe 3 600 metrów kwadratowych w Budynku 3;

·      4 800 metrów kwadratowych dodatkowej powierzchni magazynowej w Budynku 3 wynajętej firmie Raben Logistics Slovakia, części Grupy Raben – operatora logistycznego świadczącego usługi magazynowania, spedycji międzynarodowej i dystrybucji krajowej. Firma Raben zajmuje również 7 777 metrów kwadratowych w Budynku 5;

·      1 200 metrów kwadratowych dodatkowej powierzchni magazynowej wynajętej przez Carcoustics Slovakia, firmę specjalizującą się w branży motoryzacyjnej i akustyce przemysłowej. Obecnie Carcoustics Slovakia zajmuje 6 450 metrów kwadratowych w Budynku 2.

„Podpisane umowy najmu wzmocniły stabilność naszego portfolio w Bratysławie” — powiedział Martin Polak, vice president i market officer Prologis w Czechach i na Słowacji. „Strategicznie zlokalizowane budynki oraz grunty Prologis na Słowacji umożliwiają dalsze zaspokajanie potrzeb naszych obecnych klientów.”

Prologis Park Bratislava jest strategicznie usytuowany przy pierwszym zjeździe z autostrady D1, 24 kilometry na wschód od centrum Bratysławy i 2 kilometry od Senec. Park składa się z sześciu budynków dystrybucyjnych o łącznej powierzchni ponad 183 000 metrów kwadratowych i może zostać rozbudowany o kolejne dwa budynki o łącznej powierzchni 100 000 metrów kwadratowych.

Klientami parku są również: Červa Slovensko, ČSAD Invest Logistics, DHL Logistics Slovakia, dm drogerie markt, Lagermax Slovakia, Movianto Slovensko, NAY, Spandex, Tesco International Clothing Brand, Textile House for EURO TRADE i Tinaco.

Z portfolio o powierzchni 404 000 metrów kwadratowych zlokalizowanych w trzech parkach dystrybucyjnych w Senec, Galanta (Gan) i Nove Mesto, Prologis jest wiodącym dostawcą powierzchni magazynowej na Słowacji (na dzień 31 grudnia 2011r).

O Prologis

Prologis, Inc., jest wiodącym właścicielem, zarządcą i deweloperem nieruchomości przemysłowych, działającym na rynku globalnym oraz na rynkach regionalnych w obu Amerykach, Europie i Azji. Prologis jest właścicielem lub inwestorem (w ujęciu skonsolidowanym lub poprzez nieskonsolidowane spółki joint venture) nieruchomości i projektów deweloperskich o oczekiwanej łącznej powierzchni 55,7 miliona metrów kwadratowych (600 milionów stóp kwadratowych) w 22 krajach (stan na 31 grudnia 2011 roku). Wśród ponad 4 500 klientów, którym firma wynajmuje nowoczesne obiekty dystrybucyjne, są między innymi przedsiębiorstwa produkcyjne, firmy z branży handlu detalicznego, firmy transportowe, zewnętrzni dostawcy usług logistycznych oraz inne przedsiębiorstwa.

ConTrust