Motoryzacja » Moto Serwis

Automatyczne prowadzenie od 2025 roku? Continental inicjuje globalny dialog

Czy jesteśmy gotowi na nową jakość podróżowania? Continental uruchomił dedykowaną witrynę internetową 2025AD.com, która inicjuje globalną dyskusję na temat przyszłości automatycznego prowadzenia.
Eksperci firmy Continental po raz pierwszy zaprezentowali serwis internetowy 2025AD.com podczas targów motoryzacyjnych North American International Auto Show w Detroit. Na anglojęzycznej witrynie publikowane są najnowsze fakty oraz ciekawe grafiki na temat automatycznego prowadzenia. Z kolei multimedialna oś czasu w przejrzysty sposób pokazuje, które technologie są już obecnie stosowane w produkcji seryjnej oraz kiedy możemy spodziewać się wprowadzenia kolejnych funkcji. Przewiduje się, że w pełni automatyczne prowadzenie pojazdu będzie możliwe na autostradach już od 2025 roku.

- Sukces koncepcji automatycznego prowadzenia w dużej mierze zależy od stopnia zaufania społecznego. Przyszli użytkownicy tego rozwiązania powinni mieć okazję do lepszego poznania technologii, dzięki której w przyszłości przemieszczanie się będzie bezpieczniejsze i bardziej komfortowe. Dlatego Continental uruchamia stronę 2025AD.com jako inicjatywę, mającą na celu budowanie wzajemnego zaufania i zapraszającą wszystkie zainteresowane strony do publicznej dyskusji - wyjaśnia dr Elmar Degenhart, Prezes Zarządu Continental.

Sześć wyzwań automatycznego prowadzenia
Opracowując komponenty i systemy potrzebne do automatycznego prowadzenia, konstruktorzy Continental stawiają czoła jednocześnie sześciu kluczowym wyzwaniom. Należą do nich: technologia czujników, łączność z klastrami, dialog człowiek-maszyna, architektura systemu, niezawodność oraz przychylne nastawienie do automatycznego prowadzenia. Oprócz prac nad systemem jazdy autostradą, firma prowadzi również prace nad technologią zautomatyzowanych manewrów parkingowych i planuje rozpowszechnienie systemów automatyzacji prowadzenia w mieście.

- Biorąc pod uwagę bieżącą sytuację rynkową, automatyczne prowadzenie „od drzwi do drzwi" będzie możliwe od około 2030 roku. Co ważne, w tym czasie nie tylko samochód musi zostać dostosowywany do miasta, ale też miasto będzie dostosowywane do automatycznego prowadzenia, na przykład przez zapewnienie odrębnych pasów ruchu dla tego typu pojazdów - komentuje dr Elmar Degenhart, Prezes Zarządu Continental.

Dialog dla przyszłej mobilności
Uruchamiając witrynę 2025AD.com Continental inicjuje globalny dialog na temat koncepcji automatycznego prowadzenia i przemieszczania się w przyszłości. Co ważne, przedstawiciele firmy zachęcają do udziału w dyskusji także partnerów z branży motoryzacyjnej, polityków, różne grupy społeczne, placówki naukowo-badawcze oraz kierowców.

Platforma 2025AD.com jest również dostępna w kanałach mediów społecznościowych, takich jak Facebook, Twitter oraz Linkedin.
Continental AG
Z osiągniętymi w 2015 roku obrotami w wysokości 39,2 miliarda euro (według wstępnych wyników finansowych), Continental jest jednym z wiodących dostawców motoryzacyjnych na świecie, rozwijając inteligentne technologie dla transportu osób i ich dóbr. Jako wiarygodny partner i międzynarodowy producent opon, oferuje trwałe, bezpieczne i komfortowe rozwiązania, dostosowane do indywidualnych potrzeb. Koncern działa w ramach pięciu działów: Podwozi i Bezpieczeństwa, Układów Napędowych, Wnętrz Pojazdów, Opon oraz ContiTech. Continental zatrudnia obecnie ponad 208 000 pracowników w 53 krajach.
www.continental-corporation.com
Dział Opon
Jako jeden z wiodących producentów opon na świecie, zatrudnia ponad 42 000 pracowników. Obecnie Dział Opon posiada na całym świecie 22 zakłady zajmujące się produkcją i rozwojem. Szeroka oferta produktów Działu oraz stałe inwestycje w badania i rozwój w znaczący sposób przyczyniają się do osiągnięcia efektywnej pod względem kosztowym i wydajnej ekologicznie mobilności.
www.continental.pl
Opony do pojazdów ciężarowych
Dział Opony do Pojazdów Ciężarowych jest jednym z największych producentów opon do samochodów ciężarowych, autobusów i pojazdów przemysłowych na świecie.
www.continental-truck-tires.pl
Sponsoring
Dział Opon jest oficjalnym sponsorem Pucharu Niemiec w Piłce Nożnej, Major League Soccer w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, Pucharu Azji w Piłce Nożnej 2015 w Australii oraz Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2016TM we Francji.
www.ContiSoccerWorld.com

ConTrust