Firma » Finanse

Czym się kierować wybierając firmę pożyczkową?

Nawet najlepiej rozplanowany domowy budżet mogą zaatakować nieprzewidziane wydatki. Aby luka w portfelu nie spędzała nam snu z powiek, warto zastanowić się nad wzięciem małej pożyczki.

Zanim jednak pieniądze trafią na nasze konto, konieczny będzie wybór firmy pożyczkowej. Jak go dokonać i czym się kierować?

Koszty całkowite

Dobra firma pożyczkowa to taka, która jasno określa całkowite koszty kredytu. Przed podpisaniem umowy sprawdźmy więc dokładnie, na jaki procent pożyczamy. Istotne jest RRSO, czyli rzeczywista roczna stopa oprocentowania, której nie podaje się na przykład w spotach reklamowych. Zorientujmy się też, czy jest konieczne opłacenie prowizji i w jakiej wysokości. W wybraniu najlepszej oferty pomoże nam doradca finansowy online, który porówna interesujące nas opcje. Jeśli natomiast bierzemy pierwszą, bezpłatną pożyczkę – możemy odetchnąć. W tym przypadku zwracamy bowiem tylko tyle, ile pożyczyliśmy, bez żadnych dodatkowych kosztów.

Wiarygodność

Firma, w której pożyczamy pieniądze, powinna być przede wszystkim wiarygodna. Poprośmy więc o pomoc internet i sprawdźmy, czy wybrany przez nas pożyczkodawca figuruje w Krajowym Rejestrze Sądowym i w ewidencji działalności gospodarczej. Dokładnie obejrzyjmy stronę internetową firmy i poszukajmy numeru NIP i REGON. Ostatnim krokiem są odwiedziny w witrynie Komisji Nadzoru Finansowego. Jeśli wybrana przez nas firma znajduje się na tamtej liście – lepiej nie nawiązywać z nią współpracy.

Umowa

A konkretnie jej dokładna lektura. Dobra i wiarygodna umowa pożyczki powinna zawierać szereg informacji – przede wszystkim kwotę kredytu, oprocentowanie i czas spłaty, sposoby przekazywania pieniędzy oraz dodatkowe opłaty. Zorientujmy się, czy umowa przewiduje przedłużenie czasu spłaty pożyczki i na jakich warunkach można od niej odstąpić.

Opinie

Internet to źródło cennych informacji, warto więc wykorzystać je i tym razem. Poszukajmy specjalistycznych stron, wczytajmy się w branżowe fora. Dzięki opiniom prawdziwych klientów firm pożyczkowych dowiemy się, czy warto nawiązywać współpracę z interesującym nas pożyczkodawcą.

Weryfikacja klienta

Wiarygodna firma pożyczkowa zastrzega sobie prawo do „sprawdzenia” klienta. Dzięki temu ma pewność, że pożyczkobiorca spłaci swoje zobowiązanie w ustalonym terminie. Do standardowych działań należy przelew weryfikacyjny oraz spojrzenie w Krajowy Rejestr Długów lub w inną platformę posiadającą dane dłużników.

Przed podpisaniem umowy warto dokładnie sprawdzić wiarygodność wybranej przez nas firmy pożyczkowej. Dzięki temu zyskamy pewność, że oferta jest zgodna z naszymi oczekiwaniami.

JoannaS

~oewonga 2019-06-24 18:06:44

Witam! Ada, araz po zaksięgowaniu Twojej spłaty możesz ubiegać się o kolejną pożyczkę w wonga.com

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią:
    - telefonicznie pod numerem 22 388 88 88* oraz 660 168 100* lub
    - poprzez zamówienie rozmowy na naszej stronie internetowej - nasz konsultant oddzwoni najszybciej jak będzie to możliwe i odpowie na wszystkie pytania.

W razie pytań jestem do dyspozycji
    Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.

~ada 2019-06-15 14:30:03

Kiedy, po spłaceniu pierwszej pożyczki w wonga, mogę ubiegać się o następną?

~oewonga 2019-03-23 09:31:21

Witam! Jako przedstawiciel Wonga.com zapraszam wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z ofertą naszej firmy. Jesteśmy wielokrotnie nagradzaną firmą z branży internetowych usług finansowych. Działamy w oparciu o zasady:
    - Przejrzystości - informujemy o wszystkich kosztach i warunkach korzystania z naszej oferty
    - Elastyczności - dostosowujemy naszą ofertę do indywidualnych potrzeb naszych Klientów
    - Komfortu - korzystanie z naszych produktów jest proste i wygodne. Nasza oferta jest dostępna online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* oraz 660 168 100. Możesz również zamówić rozmowę na naszej stronie internetowej - nasz konsultant oddzwoni najszybciej jak będzie to możliwe i odpowie na wszystkie pytania.

W razie pytań jestem do dyspozycji
    Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.