Technologie » Telekomunikacja

Ericsson i Zain wdrażają usługi komunikacji mobilnej w Pampaida

Ericsson i Zain w ramach realizacji Milenijnych Celów Rozwoju wdrażają usługi komunikacji mobilnej w Pampaida – Wiosce Milenijnej położonej w nigeryjskim stanie Kaduna.

Ericsson, jeden z największych dostawców rozwiązań telekomunikacyjnych na świecie, oraz Zain, jeden z głównych operatorów telefonii komórkowej na Bliskim Wschodzie i w Afryce, nawiązali partnerską współpracę, aby pomóc 5 tysiącom mieszkańców wiejskich terenów Nigerii w wyjściu z biedy, udostępniając im usługi komunikacji mobilnej.

Oba przedsiębiorstwa o światowej renomie zaangażowały się w Projekt Wiosek Milenijnych (Millennium Villages Project), realizowany przez Instytut Ziemi Uniwersytetu Columbia, organizację Millennium Promise oraz Program Rozwoju Narodów Zjednoczonych (United Nations Development Programme - UNDP), aby walczyć z biedą na terenach wiejskich stanowiących większość obszaru tego kraju. Niektóre z najbiedniejszych regionów Nigerii będą mogły realizować wyznaczone przez ONZ i zatwierdzone na szczeblu krajowym Milenijne Cele Rozwoju (Millennium Development Goals - MDG).

Wdrożenie technologii mobilnych w miejscowości Pampaida w okręgu Ikara w nigeryjskim stanie Kaduna jest częścią Projektu Wiosek Milenijnych. Technologie te mają ułatwić zwiększenie produkcji rolnej i wzmocnienie lokalnej gospodarki, co pomoże mieszkańcom w walce z biedą.  Wśród dodatkowych korzyści należy wymienić lepszy dostęp do opieki zdrowotnej, edukacji i infrastruktury. Projekt ten realizowany jest w ramach Milenijnych Celów Rozwoju, które mają być osiągnięte do 2015 roku.

Celem Projektu Wiosek Milenijnych jest zapewnienie komunikacji mobilnej i Internetu ponad 500 tysiącom osób w wybranych wioskach 10 krajów Afryki subsaharyjskiej. Ułatwi to eliminację wykluczenia cyfrowego i przełamanie izolacji, która utrudnia rozwój wiejskich terenów tego kontynentu.

Bayo Ligali, dyrektor generalny Zain Nigeria, uważa, że jego firma i Ericsson nawiązały współpracę, aby poprzez dostarczenie rozwiązań komunikacyjnych poprawić jakość życia ludzi w jednej z najbardziej oddalonych części Nigerii.

„Projekt dla Pampaidy wchodzi w zakres programów odpowiedzialności społecznej (Corporate Social Responsibility Programmes) firmy Zain, których celem jest udostępnienie dobrodziejstw współczesnego świata jak największej liczbie ludzi. Rozwiązania komunikacyjne umożliwią mieszkańcom Pampaidy korzystanie z telefonów, ułatwią im dostęp do służby zdrowia i edukacji oraz poprawią ich status ekonomiczny" - powiedział.

„Stwarzamy mieszkańcom tych terenów ogromne możliwości i mamy nadzieję, że nasz projekt przyniesie korzyści również następnym generacjom.  Powstaną nowe miejsca pracy, zostaną nawiązane nowe kontakty, a przepaść komunikacyjna dzieląca tę społeczność od reszty świata przestanie istnieć. Mieszkańcy Pampaidy znajdą się w nowym, lepszym, skomunikowanym świecie".

„Doświadczenia z różnych regionów kuli ziemskiej potwierdziły już, że telekomunikacja mobilna pomaga w walce z biedą. Może ona całkowicie zmienić życie mieszkańców afrykańskich wiosek, zapewniając im lepszy dostęp do opieki zdrowotnej i edukacji, stwarzając nowe możliwości ekonomiczne oraz ułatwiając dostęp do rynków".

„Jako Zain Nigeria jesteśmy przekonani, że potencjał tego projektu oraz wynikające z niego korzyści szybko zmienią życie wielu mieszkańców Pampaidy i znacznie poprawią ich status ekonomiczny" - dodał.

Na temat projektu wypowiedział się również Leif Edwall, prezes firmy Ericsson Nigeria. „Współpracując z firmą Zain i Instytutem Ziemi, Ericsson może efektywniej dostarczać usługi mobilnej komunikacji głosowej i Internetu w społecznościach, dla których oznacza to lepszy dostęp do służby zdrowia i edukacji oraz większe możliwości prowadzenia drobnego biznesu. Projekt ten stanowi konkretny przykład zaangażowania naszej firmy w realizację Milenijnych Celów Rozwoju oraz pobudzanie gospodarki w Afryce.

Zain and Ericsson wdrażają w wiosce Pampaida sieć 2G/3G. Stałe terminale bezprzewodowe firmy Ericsson rozszerzą zasięg połączeń na szkoły, szpitale, centra socjalne i kioski teleinformatyczne. Zain zapewni bezpłatne numery alarmowe, aby ułatwić dostęp do pomocy medycznej i pomocy w nagłych wypadkach, zwłaszcza połączenia z lekarzami dyżurnymi. Sony-Ericsson dostarczył natomiast telefony pracownikom lokalnej służby zdrowia.

Pampaida to wieś w okręgu Ikara w stanie Kaduna w północno-zachodniej Nigeri, licząca około 5000 mieszkańców. Należy do najbiedniejszych wiosek w kraju, a jej gospodarka opera się głównie na rolnictwie.  Pampaida jest jedną z dwóch Milenijnych Wiosek położonych w Nigerii.

Zain, Ericsson i Instytut Ziemi wdrażają usługi komunikacyjne również w wielu innych miejscach, takich jak Dertu w Kenii, Ruhiira w Ugandzie i Mbola w Tanzanii.

Dertu znajduje się w północnej Kenii, 100 km na północ od Garissy, blisko granicy z Somalią. Zajmuje obszar 750 kilometrów kwadratowych, zamieszkały przez ponad 5200 osób, głównie pasterzy i nomadów.

Grupa Wiosek Milenijnych Ruhiira w Ugandzie jest położona na południe od Mbarary. Zajmuje 338 kilometrów kwadratowych i liczy ponad 43 000 mieszkańców. Słabej jakości drogi i sieci komunikacyjne sprawiają, że transport w tym górzystym terenie jest wyjątkowo trudny.

Mbola w Tanzanii obejmuje około 20 miejscowości rozsianych na obszarze ponad 700 kilometrów kwadratowych, zamieszkałych przed 30 000 osób. Miejsce to znajduje się w dystrykcie Uyui w środkowo-zachodniej części kraju. Najbliższym miastem jest oddalona o 36 km Tabora.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 175 krajach, w 2008 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27 miliardów USD (209 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach OMX Nordic Exchange Stockholm i NASDAQ.

Informacje o Projekcie Wiosek Milenijnych

Projekt Wiosek Milenijnych (Millennium Villages Project), opracowany przez Instytut Ziemi Uniwersytetu Columbia, jest opartą na naukowych podstawach inicjatywą, która ma na celu walkę z biedą na obszarach wiejskich. Problem ten dotyka ponad miliard ludzi na całym świecie. Ta inicjatywa społeczna jest obecnie realizowana w 11 krajach subsaharyjskiej Afryki, borykających się z problemami opieki zdrowotnej, edukacji, odżywiania, środków utrzymania, równouprawnienia płci i wieloma innymi.

Informacje o firmie Zain

Zain jest jednym z największych graczy na rynkach telekomunikacyjnych krajów rozwijających się. Jego celem jest zajęcie miejsca w pierwszej dziesiątce operatorów telefonii komórkowej świata do 2011 r. Dziś jest czwartą co do wielkości siecią mobilną na świecie pod względem zasięgu geograficznego. Prowadzi działalność w 23 krajach Bliskiego Wschodu i Afryki, zapewniając usługi mobilne przesyłania głosu i danych 63,5 milionom aktywnych klientów (dane z 31 grudnia 2008 r.). Oto lista krajów, w których działa Zain: Bahrain, Burkina Faso, Czad, Republika Konga, Demokratyczna Republika Konga, Gabon, Ghana, Irak, Jordania, Kenia, Kuwejt, Malawi, Madagaskar, Niger, Nigeria, Arabia Saudyjska, Sierra Leone, Sudan, Tanzania, Uganda i Zambia. W Libanie firma zarządza siecią w imieniu rządu, wysteępując pod nazwą mtc-touch. W Maroku Zain posiada 31% udziałów w firmie Wana, z którą tworzy spółkę joint venture. Zain oferuje na swoich rynkach nowatorskie usługi. Jedną z nich jest One Network - pierwsza na świecie mobilna sieć telekomunikacyjna bez granic, umożliwiająca klientom w wielu krajach Afryki i Bliskiego Wschodu odbieranie i inicjowanie połączeń telefonicznych bezpłatnie lub po stawkach lokalnych. Marka Zain należy w całości do firmy Mobile Telecommunications Company KSC, która jest notowana na giełdzie w Kuwejcie (symbol: ZAIN). Zain znalazł się w rankingu Global 500 magazynu Financial Times, do którego trafiają największe na świecie firmy na podstawie kapitalizacji rynku. Więcej informacji na ten temat można znaleźć pod adresem www.zain.com

Informacje o Instytucie Ziemi

Instytut Ziemi Uniwersytetu Columbia jest największym na świecie ośrodkiem akademickim wyspecjalizowanym w praktycznych problemach zrównoważonego rozwoju. Zajmuje się edukacją i szkoleniem nowych generacji globalnych liderów, zaawansowanymi badaniami naukowymi oraz wdrażaniem praktycznych rozwiązań, które przyczyniają się do budowy bardziej zrównoważonego świata. Więcej informacji na ten temat można przeczytać na stronie www.earthinstitute.columbia.edu.

ap