Firma » Biznes

Jak wybrać biuro księgowe?

Własna działalność gospodarcza to przede wszystkim prowadzenie księgowości. Obowiązek przykry i niestety bardzo ważny, którego zaniedbanie może wiązać się z dużymi karami. Wybór biura księgowego nie należy do łatwych zadań. Dzięki naszym poradom dokonasz wyboru dobrze i szybko.

Profil działalności

Pierwszym czynnikiem, który powinien determinować wybór danego biura księgowego jest rzecz jasna profil działalności oraz sposób zarejestrowania tej działalności. Inne biura zajmują się spółkami z ograniczoną odpowiedzialnością, a inne jednoosobowymi firmami, czy też spółkami cywilnymi lub jawnymi. Inne są również koszty, w zależności od sposobu działalności, bowiem jak się okazuje, profil produkcyjny firmy wymaga bardziej rozbudowanej księgowości, niż profil handlowy czy też usługowy. Pierwszy wybór biura księgowego powinien być więc uzależniony od profilu prowadzonej działalności, dopiero dalsze wybory powinny być efektem kolejnej eliminacji poszczególnych firm i tym samym biur księgowych.

Oferta i opinia

Drugim, bardzo istotnym elementem jest opinia na temat firmy oraz oferta, jaką dana firma przedstawia. Większość biur księgowych oferuje konkretne rozwiązania, które zapewniają pewne zalety obsługi księgowej. Na przykład niektóre biura dodatkowo oferują darmowe ponaglenia do zapłaty czy też różne rozwiązania windykacyjne. Pewne bonusy ofertowe, które dane biuro zapewnia swoim klientom mogą być decydujące, dlatego zawsze zbierając oferty biur księgowych, warto na tego typu bonusy zwracać szczególną uwagę. Sama oferta jest także bardzo istotna, zapoznanie się z podstawowymi rozwiązaniami oraz tymi „dodatkowo płatnymi”, a następnie przefiltrowanie ofert pozwoli zmniejszyć liczbę potencjalnych biur, z którymi możemy podpisać umowę.

Kiedy już oferty zostaną przefiltrowane, konieczne może być sprawdzenie opinii na temat danego biura. Niestety, bardzo wiele biur księgowych, które tworzyły się w ostatnim czasie, w żaden sposób nie potrafi sprostać oczekiwaniom klientów, te zaś są bardzo wysokie. Wiele nowych biur reklamuje się jako: „tanie biuro księgowe Łódź”, oferując bardzo korzystne ceny. Niestety po chwili okazuje się, że same koszty są zbyt wysokie, wówczas trzeba zmniejszać jakość świadczonej usługi. Opinie, chociażby te, które znajdziemy w sieci, mogą być nie tylko przydatne, co zwyczajnie niezbędne, bowiem podpisanie umowy z nierzetelnym biurem zakończy się nieprzyjemnościami, a nawet karą finansową wystawioną chociażby przez Urząd Skarbowy.

Cena nie jest najważniejsza

Za dobrze wykonaną usługę należy się dobra zapłata. Jest to prawda, która dotyczy każdej branży. Nie warto się łudzić, że połowę tańsze biuro, wykona taką samą pracę dla firmy, jak to dwukrotnie droższe. Niska cena nie powinna być czynnikiem decydującym, choć wiadomo, że każdy patrzy na cenę, to jednak przede wszystkim ważniejsze jest skupienie się na powyższych aspektach.

Dabali777

• avatar