Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Już w najbliższą sobotę 15.09 startuje ECCO Walkathon – największy charytatywny spacer świata!

Już w najbliższą sobotę 15.09 startuje ECCO Walkathon –  największy charytatywny spacer świata!
W najbliższą sobotę, na warszawskiej Agrykoli odbędzie się ósma w Polsce, a trzynasta na świecie, edycja ECCO Walkathonu, największego międzynarodowego spaceru charytatywnego. Po raz kolejny uczestnicy będą mogli wesprzeć potrzebujących, a przy okazji dobrze się bawić.

Przez ostatnie 13 lat, ponad 419 500 ludzi na całym świecie, spacerowało w ECCO Walkathonie, okrążając tym samym 85 razy kulę ziemską i gromadząc ponad 3.475.000 EURO na ważne społecznie projekty. To dzięki ich wspólnemu wysiłkowi w ciągu zaledwie kilku lat ECCO Walkathon stał się jedną z największych międzynarodowych imprez charytatywnych na świecie.

W Polsce ECCO Walkathon zyskał status największej life stylowej imprezy charytatywnej. Co roku, na początku września Agrykola staje się centralnym punktem Warszawy i najmodniejszym miejscem w stolicy. Miejscem,
w którym po prostu trzeba być. Pierwsza edycja imprezy w 2005 roku przyciągnęła 7.000 uczestników, było to o 2.000 więcej osób niż zakładano! Kolejna edycja to 15.000 spacerowiczów, a od trzeciej edycji blisko 20.000 uczestników angażuje się co roku w ten wyjątkowy spacer. Liczba osób biorących udział w polskich ECCO Walkathonach znacznie przewyższa liczbę uczestników ECCO Walkathonów organizowanych na świecie. Jako Polacy pobiliśmy wszystkie rekordy – zarówno pod względem liczby uczestników jak i zebranych funduszy. Dotychczas podczas ECCO Walkathonów w Polsce, firma ECCO, organizator akcji przekazała w imieniu spacerowiczów ponad: 4 miliony 231 tysięcy złotych na cele charytatywne!
Jak będzie w tym roku w Warszawie? Każdy, kto tego dnia przybędzie na Agrykolę i weźmie udział
w ECCO Walkathonie będzie mógł wesprzeć projekty realizowane przez trzy organizacje charytatywne: Fundację TVN „nie jesteś sam” – w ramach pomocy dzieciom z mózgowym porażeniem dziecięcym, Fundację Radia ZET – która za pieniądze „wychodzone” podczas tegorocznego ECCO Walkathonu zakupi ultrasonograf umożliwiający wykrywanie wad serca
u dzieci jeszcze przed ich narodzinami dla  Zakładu Diagnostyki i Profilaktyki Wad Wrodzonych Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Warszawski Ogród Zoologiczny – z którym wspólnie wybudujemy pastwisko dla rodziny hipopotamów.

Uczestnicy akcji będą mieli do wyboru dwie trasy o długości 6 i 10 kilometrów, które prowadzą przez urokliwe stołeczne parki, odrestaurowane Krakowskie Przedmieście i Starówkę. Za każdy przebyty przez uczestnika kilometr, firma ECCO, wpłaci 4 złote na konto wybranej przez niego organizacji charytatywnej. Spacerowicze po okazaniu zakupionego wcześniej biletu otrzymają pakiet startowy w skład, którego wchodzi plecak, woda, jabłko, przewodnik po trasach oraz identyfikator, na którym należy zaznaczyć, na którą z organizacji charytatywnych chcemy przekazać „wychodzone” przez nas pieniądze.

Organizator ECCO Walkathonu zadba też o dobrą zabawę, zarówno na miejscu imprezy jak i na trasach. Każdy, kto 15 września pojawi się na Agrykoli będzie mógł zapoznać się z prezentacjami projektów realizowanych przez Fundacje, przewidziano również liczne zabawy
i atrakcje. Do spaceru zachęcą prowadzący imprezę Dorota Wellman
i Bartek Jędrzejak, znani miłośnikom programu Dzień Dobry TVN,
a do charytatywnego spaceru rozgrzeje Michał Piróg, znany szerszej publiczności jako juror programu You Can Dance. O godzinie 11.00. nastąpi oficjalne otwarcie trasy 10 kilometrowej, a o godzinie 12.00. wyruszymy na trasę 6 kilometrową.

Na trasach spacerowiczów dopingować będą m.in. Staszek Karpiel Bułecka, Rafał Bryndal, Agnieszka Cegielska, Dorota Gardias, Wojciech Jagielski, Oliwier Janiak, Bartek Jędrzejak, Julia Kamińska, Tatiana Okupnik, Edyta Olszówka, Monika Olejnik, Natalia Lesz, Ricky Lion, Ania Maruszeczko, Agnieszka Mikołajczyk, Beata Pawlikowska, Michał Piróg, Magdalena Różczka, Małgorzata Socha, Adam Wajrak, Paweł Wawrzecki, Karol Strasburger, Dorota Wellman czy Katarzyna Zielińska. Nie zabraknie też wrażeń muzyczny. Dla wszystkich wystąpi zespół Future Folk, Kayah i Tatiana Okupnik.
W tym roku organizator przygotował również specjalną niespodziankę dla aktywnych Kobiet –
Trasę na Wysokich Obcasach. Trasa wyznaczona jest na odcinku około 2 km i wystartuje
o godzinie 13.00. na Agrykoli. Za jej najszybsze przejście będzie można wygrać między innymi kupony na buty ECCO Sculptured na ponad 2000 zł, torby ECCO oraz akcesoria, łączna pula nagród wynosi prawie 5. 500 zł - jest jeden warunek, trzeba przejść ją w butach na obcasie minimum 6,5 cm. Nagrodzone zostaną 3 pierwsze miejsca, pomiaru obcasów dokona specjalna komisja sędziowska, która wyłoni również zwyciężczynię zawodów. Jak się zapisać? Wystarczy przyjść na Agrykolę, zarejestrować się i po otrzymaniu Karty Konkursu udać się na pomiar wysokości szpilek.
Po otrzymaniu pieczątki, stanowiącej akceptację wysokości obcasa, należy stawić się w punkcie rejestracyjnym w celu odebrania numeru startowego. Liczba uczestniczek trasy ograniczona!
Wsparcie potrzebujących poprzez spacer w ECCO Walkathonie przyniesie na pewno wiele radości
i zadowolenia. Dodatkowo możemy poznać ludzi, którym tak, jak i nam nie jest obojętny los przyrody, osób chorych czy dzieci. ECCO Walkathon to także wspólna zabawa i wiele atrakcji, które jednoczą wszystkich uczestników w szczytnym celu – pomocy innym.
Zapraszamy na Agrykolę!
***
ECCO Walkathon to największy na świecie spacer charytatywny organizowany od 1999 roku. Początkowo w ojczyźnie firmy ECCO, czyli w Danii, a później także w Szwecji, Niemczech, Holandii, Stanach Zjednoczonych, a od ośmiu lat również w Polsce. Istotą ECCO Walkathonu jest aktywne spędzenie czasu wśród przyjaciół i rodziny, a przede wszystkim niesienie pomocy potrzebującym.

Więcej informacji na temat akcji:    www.eccowalkathon.pl, www.facebook.com/eccowalkathon

Osoby kontaktowe:
Maciej Wyrwas,  ECCO, +48 22 701 24 50, mwy@ecco.com