Technologie » Komputery

Multimedialna klasa na targach EDU.pl

Jak ożywić lekcje i zaangażować uczniów wykorzystując najnowsze narzędzia audiowizualne? Odpowiedź na to pytanie będzie można uzyskać podczas prezentacji Multimedialnej klasy na 11. Targach Edukacyjnych, które odbędą się w dniach 18-20 marca 2009 r. w Krakowie.

Tablice interaktywne, projektory i tablety to narzędzia, które potrafią uatrakcyjnić każdą lekcję i przetworzyć ją na wersję cyfrową. Zwiększy to dostępność uczniów do wiedzy i ułatwi im naukę. Przekonać się o tym będą mogli dyrektorzy szkół, nauczyciele i pracownicy oświaty, którzy wezmą udział w prezentacji Multimedialnej klasy na miarę XXI wieku. Spotkania są okazją, nie tylko na zapoznanie się z możliwościami najnowszych urządzeń audiowizualnych dla edukacji, ale również szansą na wygranie projektora. Prezentacje odbędą się podczas 11. Targów Edukacyjnych, które skupiają w jednym miejscu i czasie znaczące uczelnie wyższe z kraju i zagranicy, szkoły prywatne i państwowe różnych szczebli, szkoły średnie, szkoły językowe oraz instytucje związane z edukacją, nauką i pracą.

Centralnym punktem zaprezentowanej podczas targów Multimedialnej klasy, będzie tablica interaktywna CleverBoard. Po podłączeniu do komputera przetworzy wszystko, co zostanie na niej napisane na wersję cyfrową i przekaże na monitory uczniów lub nauczyciela. Na CleverBoardzie można wyświetlić zawartość komputera PC lub laptopa (np. program edukacyjny) i korzystać z nich klikając po tablicy bezprzewodowym pisakiem. Projektory Optomy udowodnią na spotkaniu, że każda ściana może zamienić się w ekran rozmiarów nieosiągalnych dla telewizorów i monitorów. Te poręczne urządzenia wzbogacą lekcje o dydaktyczne materiały wideo wyraźnie widoczne dla wszystkich uczniów.

Równie pomocnym narzędziem naukowym są tablety graficzne Wacom, które znajdują się na liście oficjalnych środków dydaktycznych Ministerstwa Edukacji Narodowej. Urządzenia te pozwalają na opracowywanie i redagowanie tekstów, tworzenie rysunków, ilustracji i dokumentów, intuicyjnie przy pomocy bezprzewodowego interaktywnego piórka. Zastosowanie tabletów ogranicza ryzyko powstania bolesnych zespołów przeciążenia nadgarstka, poprawi wydajność i produktywność. Podczas targów zwiedzający stoisko Veracomp będą mogli wygrać tablet Wacom Bamboo.

Prezentacje „Multimedialna klasa na miarę XXI wieku” odbędą się w pierwszym dniu 11.Targów Edukacyjnych w Krakowie (18 marca) o godz. 15 oraz w pozostałych dniach (w czwartek 19 marca i piątek 20 marca) o godz. 11. Dla nauczycieli wstęp na Targi jest bezpłatny po rejestracji. Więcej informacji jest dostępne na stronie http://www.targi.krakow.pl/pl/targi/EDU_pl_11_Targi_Edukacyjne_w_Krakowie/.

Veracomp SA