Firma » Praca

Ochrona kobiet w miejscach pracy

Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 10 września 1996 roku, powstał wykaz prac, których kobiety nie powinny wykonywać. Spora część z nich odnosi się do kobiet w ciąży. Wykaz ma charakter prewencyjny i normuje obowiązki, które kobieta wypełnia podczas pracy.

Wśród wspomnianych prac znalazły się zajęcia wykonywane w trudnych warunkach w podwyższonym lub obniżonym ciśnieniu, w kontakcie ze szkodliwymi czynnikami biologicznymi, w nadmiernym hałasie, narażające na działanie pól elektromagnetycznych, promieniowania jonizującego i nadfioletowego oraz prace przy monitorach ekranowych, w mikroklimacie zimnym, gorącym i zmiennym, związane z wysiłkiem fizycznym i transportem ciężarów oraz wymuszoną pozycją ciała.

Jeżeli chodzi o wysiłek fizyczny, to należy zadbać, aby najwyższe wartości obciążenia pracą mierzone wydatkiem energetycznym netto nie przekroczyły 5000 kJ na zmianę roboczą. Kobiety zatrudnione do pracy wymagającej podnoszenia i przenoszenia ciężarów nie powinny dźwigać więcej niż 12 kg - przy pracy stałej - oraz 20 kg przy dorywczej. Z kolei przy przewożeniu ciężarów ich całkowita masa nie powinna przekroczyć 50 kg - przy przewożeniu na taczkach jednokołowych lub też 80 kg - przy przewożeniu na wózkach 2, 3 i 4-kołowych, a także 300 kg - przy przewożeniu na wózkach szynowych.

Szczególnie broni się praw kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia. Kodeks pracy zabrania powierzania im prac, przy których najwyższe wartości obciążenia przekraczają 2900 kJ na zmianę roboczą. Ponadto nie mogą pracować w pozycji niewygodnej lub wymuszonej, a w pozycji stojącej nie dłużej niż 3 godziny w czasie zmiany roboczej. Zabroniona jest praca w zasięgu pól elektromagnetycznych o zbyt dużych natężeniach, czy też w środowisku, gdzie natężenie promieniowania nadfioletowego lub jonizującego przekracza dopuszczalne normy, a nawet praca przy obsłudze monitorów ekranowych w wymiarze godzinowym większym niż 4 godziny na dobę. Wśród wymienionych zajęć znalazły się również prace wysokościowe poza stałymi galeriami, pomostami, podestami i innymi podwyższeniami, posiadającymi pełne zabezpieczenie przed upadkiem, czyli takie, gdzie nie jest konieczne stosowanie dodatkowych środków ochrony indywidualnej. Wymienia się tu także prace w warunkach podwyższonego lub obniżonego ciśnienia.

nnbobak