Gospodarka » Żywność

Oliwa z oliwek rodem ze słonecznej Toskanii

Oliwa z oliwek rodem ze słonecznej Toskanii
Zobacz więcej zdjęć »
Toskania to prawdziwa mekka dla miłośników wina i oliwy z oliwek. To tutaj w głębokim słońcu dojrzewają oliwki, z których wytwarzana jest Santini – oliwa uznawana przez ekspertów za najlepszą na świecie.

Toskania to kraina niezwykła, która od wieków obok wspaniałych artystów i zabytków słynie z najwyższej jakości upraw rolnych. To w tym dawnym, górzystym księstwie położonym nad Morzem Tyrreńskim, uprawiane są oliwki i winogrona, z których powstają znane na całym świecie wina i oliwy. Ich sekret tkwi w miłości Toskańczyków do upraw i pysznego jedzenia oraz w słońcu, które wyjątkowo troskliwe traktuje ten region Włoch. Wśród oliw szczególnym uznaniem koneserów cieszy się gatunek „Santini”.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

W Polsce jedynym miejscem, w którym można ją zakupić jest salon Vom Fass w warszawskim centrum handlowym Blue City.

Oliwa z oliwek jest obowiązkowym produktem w każdej szanującej się kuchni. Trudno wyobrazić sobie kucharza, który w codziennej pracy poradzi sobie bez choćby kilku jej kropel. Niezwykle istotne, aby oliwa otrzymywana była z tzw. pierwszego tłoczenia na zimno (tzn. w temperaturze pokojowej), tak jak wszystkie oliwy oferowane w warszawskim salonie Vom Fass z ekskluzywnymi olejami, octami balsamicznymi i alkoholami. Dzięki temu zachowuje ona pełnię wartości smakowych, odżywczych i zdrowotnych. Do domowego pesto, grzybowego risotto, czy sałatki wiosennej najlepiej pasować będzie oliwa naturalna (Extra Vergine) „Santini”, która pochodzi z niewielkiego obszaru upraw San Gimignano w Toskanii. Swoją złocistą barwę i aksamitny smak zawdzięcza starannemu procesowi selekcji oliwek i tłoczeniu ich według  tradycyjnej receptury bez dodatku konserwantów. O jej wyjątkowości świadczy fakt, że ze 100 kilogramów dojrzałych oliwek uzyskuje się zaledwie 17-18 litrów oliwy „Santini”. Każda butelka wytworzona w San Gimignano jest numerowana, a następnie sprzedawane wyłącznie w salonach Vom Fass na całym świecie.

Poza walorami smakowymi oliwa z oliwek „Santini” jest bardzo zdrowa. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znacząco obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca i układu krążenia. Dodawanie oliwy „Santini” do potraw gwarantuje spowolnienie procesów starzenia, a u dzieci doskonale wpływa na wzrost kości. Produkt ten wskazany jest również dla cukrzyków, u których asymiluje cukier i tym samym wyrównuje jego poziom w organizmie.  Ponadto, najwyższej jakości oliwy, jak np. „Santini” bogate są w kwas oleinowy, który powoduje spadek zachorowań na astmę.

W ofercie salonu Vom Fass w warszawskim centrum handlowym Blue City dostępne są również inne oliwy z oliwek pochodzące z Toskanii m.in. „Pepone” , która sprawdzi się jako baza do marynat i dressingów oraz „Novello” – niefiltrowana oliwa z ostatniego zbioru o głębokim aromacie i niespotykanym smaku, idealnie pasująca do świeżych sałatek. Goście salonu Vom Fass mogą kupić dowolną ilość produktu (min. 100 ml), a wybrany ocet, oliwa czy alkohol nalewane są do butelek, które można wybrać z bogatej oferty od całkiem prostych do eleganckich flakonów na prezent. Ponadto, to jedynie miejsce w Warszawie, w którym klient może spróbować oleju, oliwy, likieru, czy single malt whisky zanim podejmie decyzję o jego zakupie. Więcej informacji na temat oferty sklepu Vom Fass znaleźć można na stronie internetowej www.vom-fass.pl .

Cena:

Oliwa „Santini” – 15 zł brutto/ 100 ml

Oliwa „Pepone” – 15,50 zł brutto/ 100 ml

Oliwa „Novello” – 14 zł brutto/ 100 ml

Jak w kuchni wykorzystać oliwę „Santini”?  Szybki i prosty przepis na:

Czerwone Pesto „Santini“
Składniki:
15 suszonych pomidorów w zalewie (ok. 200 g)
2 obrane ząbki czosnku
2-3 strączki czerwonej papryczki Chilli
40 g czarnych oliwek

120 ml oliwy z oliwek „Santini” ze sklepu Vom Fass
szczypta tymianku
Przepis:

Odcedzone z zalewy suszone pomidory, czosnek, chilli i czarne oliwki miksujemy (ale nie za drobno). Całość mieszamy ze 100 ml oliwy „Santini” i szczyptą tymianku, następnie uzupełniamy resztą (20 ml) oliwy. Gotujemy makaron penne lub farfalle. Do gotowego makaronu dodajemy wcześniej przygotowane pesto i dokładnie mieszamy w garnku. Danie gotowe!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

pr.vomfass@gmail.com

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »