Motoryzacja » Samochody

Shell i Ferrari – partnerstwo na torze i drodze

W ciągu trzech ostatnich sezonów Formuły 1 oleje silnikowe Shell Helix Ultra i paliwo Shell V-Power Racing przyczyniły się do wzrostu wydajności silników bolidów zespołu Scuderia Ferrari łącznie o 23,3%.

Oznacza to, że auta na tej samej ilości paliwa mogą przejechać jedno okrążenie o ponad pół sekundy szybciej!

Lepsza wydajność silników bolidów Scuderia Ferrari ma szczególne znaczenie w świetle nowych przepisów, które zostały wprowadzone w Formule 1 w sezonie 2018. Obecnie każdy kierowca w trakcie sezonu ma do dyspozycji nie cztery (jak miało to miejsce w ubiegłym roku), a trzy silniki. Za każdy kolejny przyznawana jest kara. Oznacza to, że ochrona ma kluczowe znaczenie dla zagwarantowania tego, żeby każda jednostka napędowa SF71H była o 40% wydajniejsza niż wcześniej. Tendencja do zwiększania obciążeń i poprawy wydajności to globalny trend w motoryzacji – mniejsze i bardziej zaawansowane silniki muszą mieć lepsze osiągi oraz być wydajniejsze pod względem zużycia paliwa.

Ochrona silnika w ekstremalnych warunkach

Olej silnikowy wykorzystywany w bolidach F1 musi sprostać najwyższym wymaganiom – ogromne ciśnienie, temperatury przekraczające nawet 1000°C, moc ponad 600 koni mechanicznych czy 2000 obrotów turbosprężarki na sekundę. Olej silnikowy Shell Helix Ultra, używany przez Scuderia Ferrari podczas każdego wyścigu z serii Grand Prix, nie tylko pomaga zwiększyć wydajność silnika, lecz także chroni podzespoły przed zużyciem i jest ważnym wskaźnikiem kondycji silnika. Siedmiu członków zespołu Shell Trackside – mobilnego laboratorium Shell, przy wsparciu 50 naukowców i inżynierów pracujących nad tym projektem, przetestowało ponad 100 próbek oleju, które następnie poddano analizie w trakcie weekendu wyścigowego, aby zmonitorować stan silników Ferrari.

Transfer technologii z toru wyścigowego do laboratorium

Jednym z głównych celów zaangażowania zespołu Shell Helix we współpracę ze Scuderia Ferrari jest zapewnienie transferu technologii i rozwiązań z wyścigowych bolidów do samochodów osobowych. Oleje używane w wysokoobciążonych silnikach pojazdów Scuderia Ferrari są wytwarzane z tego samego oleju bazowego i dodatków, które są wykorzystywane w olejach Shell Helix Ultra produkowanych w Technologii Shell PurePlus - czyli są dostępne dla klientów jeżdżących po drogach na całym świecie. Dzięki temu kierowcy mogą sięgać po tak zaawansowane produkty, jak w pełni syntetyczny olej silnikowy Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30, który spełnia wymagania nowoczesnych i najbardziej zaawansowanych jednostek napędowych, oferując długotrwałą wydajność w ekstremalnie wysokich temperaturach oraz pod ogromnym ciśnieniem.

Znacząca poprawa wydajności silników bolidów Scuderia Ferrari w ciągu trzech sezonów Formuły 1, jest dowodem na to, jak owocne jest to partnerstwo. Dążenie do innowacji poprzez sporty motorowe stanowi integralną część szerokiego programu badań i rozwoju Shell, który jest niezwykle istotny w procesie opracowywania najbardziej zaawansowanych technologicznie olejów silnikowych Shell Helix.

ConTrust