Motoryzacja » Moto Serwis

Shell jedynym dostawcą olejów dla samochodów Hyundai

W wyniku umowy podpisanej przez Hyundai Motor Company (HMC) oraz Shell Lubricants, Shell po raz kolejny został wyłącznym dostawcą olejów silnikowych do pojazdów Hyundai na rynku posprzedażowym. Oleje silnikowe Shell będą zalecane w warsztatach Hyundai i udostępniane klientom w ponad 70 krajach.

Zgodnie z podpisaną umową, zalecane będą wszystkie produkty z gamy Shell Helix, w tym najnowszy olej Shell Helix Ultra wytwarzany z wykorzystaniem Technologii Shell PurePlus. W Ameryce Północnej Hyundai będzie zalecać stosowanie środków smarnych marki Quaker State, która należy do Shell. Umowa dotyczy również olejów silnikowych pod obiema markami, dostępnych na rynkach azjatyckich, takich jak Chiny, Indie czy Indonezja, jak również w Brazylii w Ameryce Południowej,  niebawem będzie obejmować też rynki europejskie.

– „Przedłużenie umowy oznacza, że będziemy nadal dostarczać i wspólnie opracowywać wysokiej jakości oleje silnikowe dla klientów Hyundai, w oparciu o przywództwo technologiczne Shell. Zacieśnienie współpracy – czy to w zakresie produktów, usług posprzedażowych, marketingu czy technologii – pozwala nam na tworzenie wartości dla obu stron. Pragniemy zapewnić klientom Hyundai najlepszą obsługę na rynku posprzedażowym na całym świecie” – komentuje Roger Moulding, wiceprezes Shell ds. globalnego marketingu i kluczowych klientów.

– „Umowa z Shell ma szeroki zakres, przede wszystkim wspiera potrzeby naszego globalnego łańcucha dostaw na rynku posprzedażowym. Daje również początek współpracy w zakresie nowych rozwiązań technicznych i wspólnych inicjatyw marketingowych. To co nas łączy, to pragnienie, aby maksymalnie zwiększyć zadowolenie klientów z obsługi. Shell będzie wiodącym partnerem przy wdrażaniu i umacnianiu naszej strategii działań na rynku posprzedażowym w najbliższych latach” - komentuje K. R. Lee, wiceprezes działu usług międzynarodowych w Hyundai Motor Company.

W ramach umowy firmy Shell i Hyundai podjęły współpracę w rozwoju wspólnych programów marketingowych dotyczących olejów silnikowych, pomagających zwiększyć zadowolenie klientów. To najważniejsze z programów usług posprzedażowych opracowanych przez Shell i Hyundai, aby zapewnić klientom Hyundai najbardziej dogodne dla nich opcje serwisowe. Obejmują bezpłatne przeglądy stanu technicznego samochodów w ramach Programu Przedserwisowego oraz szybką wymianę oleju i serwisowanie w ramach Programu Szybkich Usług Serwisowych. Co więcej, obie firmy będą nadal współpracować w zakresie technologii i innowacji – opracowując nowe formuły olejów silnikowych, aby zaspokoić potrzeby rozwijającej się gamy pojazdów Hyundai.

Shell i Hyundai prowadzą także ścisłą współpracę na torze wyścigowym – od 2014 roku, jako partnerzy techniczni podczas Rajdowych Mistrzostw Świata FIA. Co więcej, w zeszłym roku Światowy Zespół Rajdowy Hyundai Shell uzyskał znakomity wynik 1-2 w rajdzie Rallye Deutschland, zdobył też podium w trzech imprezach – w Meksyku, Polsce i Niemczech, po drodze wygrywając 12 etapów.

O Shell

Shell jest wiodącym globalnym dostawcą środków smarnych dla samochodów osobowych, ciężarowych, motocykli i maszyn przemysłowych. Najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne powstają w trzech głównych centrach badawczo-rozwojowych w Hamburgu, Szanghaju i Houston. Shell produkuje oleje w 50 blendowniach, a smary w 17 zakładach produkcyjnych na świecie, na bazie oleju powstałego z gazu naturalnego, w największej instalacji petrochemicznej zlokalizowanej w Katarze. Niezmiennie od 7 lat Shell zajmuje pierwsze miejsce wśród dostawców środków smarnych na świecie (źródło: Kline&Company).

ConTrust