Firma » Finanse

Styczeń miesiącem zmian w udzielaniu kredytów hipotecznych

Zmianie marż i opłat i prowizji uległy oferty kredytów hipotecznych w ING Banku Śląskim, Alior Banku, Raiffeisen, Polbanku i DnB Nordzie. Banki, które nie pokusiły się o podwyższenie stóp procentowych, warto więc zadać sobie pytanie: co musimy zrobić by dostać kredyt z niską marżą hipoteki?

ING podwyższa swoje marże o 0.15% pozostawiając klientom możliwość zaciągnięcia kredytu o niższej marży - owi szczęśliwcy muszą ubiegać się o kredyty powyżej 750 tys. zł, ponadto muszą liczyć się z wygórowanym wkładem własnym przekraczającym 50 pc wartości kredytu, przy czym obciążenie prowizyjne wynosi około 1,80%.

Kredytobiorcy ubiegający się o kredyt nie przekraczający 500 tys. zł muszą być przygotowani na niższy wkład własny wahający się w przedziale od 20 do 50 pc. Prowizje w tym wypadku sięgają około 1,80% , klient może liczyć na marżę 1,00%.

Bank Zachodni WBK oferuje kredyt o marży 0.99% dla stałych klientów posiadających konto osobiste od co najmniej czterech pełnych miesięcy kalendarzowych.Konto osobiste nie może być obarczone zadłużeniem przekraczającym dozwolony limit.
Bank BPH oferuje niską marżę w zamian za dodatkowe produkty i konieczność opłacenia wysokiego wkładu własnego – powyżej 70 pc. Ponadto 0.90% marża kredytu obowiązuje dopiero po upływie roku od zawarcia kredytu pod warunkiem że kredytobiorca przedłuży ofertę ubezpieczenia kredytu. W trakcie tego rocznego okresu wysokość marży sięga 1,30%.

Kredytobiorca który nie jest w stanie sprostać tak wysokim kwotom wkładu własnego lecz dysponuje oszczędnościami mogącymi pokryć od 20-50pc wartości zobowiązania muszą liczyć się z marżą 1,60% w pierwszym roku kredytowania malejącą do 1,20% w dalszym okresie kredytowania.

Uzyskanie takich warunków zobowiązuje kredytobiorcę do zakupu dodatkowych usług z oferty banku takich jak ubezpieczenie, które w pierwszym roku wynosi 0.70% kwoty kredytu. Niższa marża po upływie 13 miesiąca od terminu zawarcia kredytu zobowiązuje klienta do wykup ubezpieczenia na wypadek utraty stałego zatrudnienia- które wynosi 2,20% naliczane od kwoty aktualnego zadłużenia oraz ponoszenie comiesięcznych kosztów utrzymania rachunków osobistych uwzględnionych w promocji.

Credit Agricole w zamian za 0.99% marżę wymaga od kredytobiorców 70 pc wkładu własnego. Dodatkowym warunkiem uzyskania niskiej marży jest konieczność wykupienia ubezpieczenia na życie. Koszty takiego ubezpieczenia to 0.299% naliczane co miesiąc od kwoty zadłużenia. Narzucając ponadto założenie konta osobistego.

Bank Millenium również wprowadza promocję dla aktualnych klientów. Marża 0.99% w zamian za 70pc wkładu własnego. Warto pamiętać że aktywny klient posiada w banku konto osobiste, używa kartę debetową, realizując miesięcznie transakcje minimum 500 zł. Aby załapać się na promocję należy również wykupić ubezpieczenie na życie płatne 0.02% w skali miesiąca.

Bank Nordea stając w szranki z konkurencją podobnie jak Credit Agricole i Bank Millenium kusi niską marżą o wysokości 0.95% w zamian za wkład własny. Podobnie jak konkurencja wymagając wkładu własnego wynoszącego przynajmniej 70%. Minimalna kwota kredytu dotycząca tej promocji wynosi 300 tys. zł. Prowizja za udzielenie kredytu wynosi 1,50%. Tak samo w przypadku kredytów w Nordea Banku klienci muszą liczyć się z koniecznością wykupu dodatkowych usług - konta i ubezpieczenia.

Pozostałymi bankami oferującymi marżę poniżej 1,00% są: Bank Ochrony Środowiska, Eurobank BNP Paribas i Bank BPS. Niestety promocyjna wysokość marży obejmuje jedynie część okresu kredytowania.

Promocyjne marżę oferowane są jedynie wzorcowym klientom. Osoby nie mogące poszczycić się oszczędnościami mogącymi pokryć dość wygórowany wkład własny. Posiadacze wysokich zarobków znacznie wyższym niż średnia krajowa.

dexter