Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Urlopowe menu Polaków

Od kilku lat nie maleje liczba Polaków spędzających urlop w kraju. Zmienia się jednak sposób wypoczynku i wakacyjna dieta. Coraz częściej stawiamy na aktywność, dbamy o formę i lepiej się odżywiamy.

Według szacunków Ministerstwa Sportu i Turystyki każdego roku od 11 do 13 milionów rodaków letnie wakacje spędza w Polsce. Nie tylko na zwiedzaniu i opalaniu się, ale także aktywnie, traktując urlop jako doskonały czas na dbanie o formę! Stawiamy więc na różnego rodzaju sporty: spływy kajakowe, wspinaczkę górską, żeglowanie czy jazdę konną. Polacy pokochali też bieganie i jazdę na rowerze, szczególnie że miejsc do uprawiania sportów i aktywnego wypoczynku nie brakuje. Do wyboru mamy ponad 7000 jezior, piękne i liczne rzeki oraz góry (od Gór Świętokrzyskich, poprzez Sudety, po Karpaty), a do tego morze z linią brzegową, która ma aż 770 km. Każdy region ma swoje uroki, nic więc dziwnego, że tak chętnie odpoczywamy w kraju. Jednak wolne dni to dla wielu z nas czas odpoczynku nie tylko od pracy, lecz także od gotowania i pilnowania diety, chociaż i tu Polacy modyfikują swoje przyzwyczajenia.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Zdrowy balans i bilans

Podczas urlopu zmieniamy nie tylko otoczenie i rytm dnia, ale i nawyki żywieniowe. Chociaż nadal większość z nas nie ma ochoty na przyrządzanie posiłków i pozwala sobie na kaloryczne przekąski i słodycze, to coraz częściej także podczas urlopu przestrzegamy zasad zdrowego odżywiania. Szczególnie, że niechęć do gotowania nie oznacza, że jesteśmy skazani tylko na kaloryczne i ciężkostrawne jedzenie, bo latem odżywianie jest dużo prostsze. W każdym sklepie czy markecie jest mnóstwo warzyw i owoców, a także wysokiej jakości dań gotowych, które mogą stanowić ważną pozycję codziennego menu.

Zupa jest dobra na wszystko 

Doskonałym pomysłem na szybki i zdrowy wakacyjny posiłek mogą być świeże, gotowe zupy np. marki Pan Pomidor & Co. Można je podawać  zarówno na ciepło, jak i na zimno. To idealny pomysł na szybki obiad czy lekką kolację. Zupę można zabrać na działkę, górską wyprawę, na kemping albo piknik, a nawet podgrzać dla dziecka w kuchence mikrofalowej na stacji benzynowej. Należy jedynie pamiętać, aby wcześniej przechowywać je w temperaturze +2 do 6+ °C.

Oferta takich firm jak Pomidor Pan Pomidor & Co. jest zachęcająca, bo do wyboru mamy pięć świeżych kremów, pięć zup tradycyjnych oraz trzy egzotyczne zupy świata. Wystarczy na każdy dzień dwutygodniowego urlopu! Wszystkie powstają z najwyższej jakości naturalnych składników, nie zawierają glutenu, barwników, konserwantów ani stabilizatorów smaku. Są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, a bazę do ich przygotowania stanowią warzywa z wyselekcjonowanych, głównie lokalnych upraw. Zupy wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, można je także wykorzystać jako bazę do skomponowania własnego dania.

Aktywne wakacje w Polsce? Bez ścisłego pilnowania diety, ale z przemyślanym i samodzielnie zrealizowanym planem żywieniowym? To możliwe. W naszym kraju mamy nie tylko bogate menu urlopowych kierunków i atrakcji, ale też atrakcyjną ofertę zdrowych i gotowych dań. Zwłaszcza, że Pan Pomidor & Co. poleca się na wakacje!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

ConTrust
http://contrust.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »