Technologie » Komputery

1,2,3,4, czyli gdzie są moje dane?

Na początku tego roku kilka tysięcy klientów bezpowrotnie straciło swoje dane. W dobie rosnącego znaczenia chmury obliczeniowej, Big Data oraz cyberprzestępczości, warto zadać sobie pytanie: gdzie są moje dane i jakiego stopnia ich ochrony rzeczywiście potrzebuję?

Czy wystarczy mi samo OC, czy jednak powinienem wykupić AC?

W marcu br. rynek zmroziły informacje o problemach klientów 2be.pl, jednego z dostawców hostingu obsługującego ponad 2 tysiące domen. Zaczęło się od drobnej wydawałoby się awarii, niewłaściwa polityka bezpieczeństwa i oszczędności sprawiły jednak, że klienci stracili dostęp nie tylko do własnej strony internetowej, poczty e-mail, ale także baz danych. Problemy nie omijają również największych. 4 lata temu awaria systemów zasilania w jednym z większych polskich centrów danych doprowadziła do największej awarii chmury obliczeniowej w Polsce. Problemy z dostępem do danych dotknęły m.in. takie witryny, jak Wykop.pl, Natemat.pl, PayU czy Money.pl. Jak tłumaczyła wtedy firma w oficjalnym komunikacie:

W dniu 4 czerwca w godzinach porannych, podczas rutynowych testów sprawności systemów zasilających, wystąpiła kilkuminutowa przerwa w zasilaniu jednej z sekcji zasilających serwerowni Beyond.pl. Datacenter Beyond.pl jako obiekt spełniający wymogi dostępności klasy Tier-4 jest poddawany regularnym przeglądom i próbom instalacji – niektóre z nich testowane są nawet co godzinę, przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku. Niestety awaria dotknęła cześć klientów naszej firmy, co spowodowało problemy w dostępie do ich serwisów.
Praktycy nie mają wątpliwości: awarie były, są i będą, bo zawodzi nie tylko technologia, ale także człowiek. Pytanie: jak zminimalizować ich ryzyko i jakie kryteria powinny być kluczowe przy wyborze serwerowni?

Czytaj całość artykułu tutaj: http://magazynit.pl/cloud-computing/1-2-3-4-czyli-gdzie-sa-moje-dane.html

openmediagroup