Społeczeństwo » Społeczeństwo

1 procent – wielka siła

Ponad 200 tysięcy złotych wpłynęło na konto lubińskiego stowarzyszenia Palium w ramach 1 proc. podatku przekazywanego przez podatników na organizacje pożytku publicznego.

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A. przeprowadziło wśród swoich pracowników kampanię informacyjną na temat możliwości takiego wsparcia hospicjum.

Stowarzyszenie Palium w swoim rocznym rozliczeniu podatkowym za 2008 rok wskazało 2400 osób. To o 1000 podatników więcej niż rok wcześniej. 190 tysięcy złotych przekazali na działalność hospicjum mieszkańcy Lubina. Pozostałe wpłaty pochodzą od osób zamieszkałych w innych miejscowościach.

Cieszymy się z każdej wpłaty i zaangażowania darczyńców - mówi Zbigniew Warczewski, prezes stowarzyszenia. - Wszystkie pieniądze przeznaczone zostaną na potrzeby lubińskiego hospicjum, właśnie rusza projekt jego rozbudowy.

Lubińskie hospicjum jest obiektem wyjątkowym. W całości powstało dzięki dobrej woli i wpłatom mieszkańców oraz wsparciu lokalnych firm. Przygotowania do jego uruchomienia trwały aż 10 lat, ale prezes Warczewski liczy, że rozbudowa ośrodka zakończy się w ciągu trzech lat. Koszt inwestycji wyniesie ok. 1 mln złotych. Po rozbudowie liczba miejsc w hospicjum zwiększy się dwukrotnie, z 12 do 24. Pieniądze przydadzą się również na rozszerzenie zakresu działalności hospicjum. Ośrodek dzisiaj oprócz hospicjum stacjonarnego, prowadzi hospicjum domowe, otaczając opieką ok. 600 chorych. Tymczasem do Palium zgłasza się coraz więcej osób potrzebujących wsparcia i opieki.

W akcję informacyjną dotyczącą możliwości przekazania 1 proc. podatku na rzecz lubińskiego hospicjum, obok wielu wolontariuszy, zaangażowani byli pracownicy Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa S.A. Informacje na temat stowarzyszenia Palium pojawiały się regularnie w biuletynie wewnętrznym firmy, która zatrudnia ponad 1600 osób. PeBeKa rozpowszechniała również ulotki z numerem KRS stowarzyszenia.

Również w przyszłym roku planujemy uruchomienie kolejnej kampanii informacyjnej, tak aby jak najwięcej osób przekonać do przekazania 1 proc. podatku na rzecz hospicjum - mówi Agnieszka Kubica - Radek, kierownik Działu Organizacji i Komunikacji PeBeKa.

Współpraca stowarzyszenia Palium i PeBeKa S.A. nie jest przypadkiem. Zbigniew Warczewski to emerytowany pracownik tego przedsiębiorstwa. PeBeKa została wyróżniona tytułem „Firmy wspierającej hospicjum". Wyróżnienia wręczano podczas gali kończącej akcję „Hospicjum to też Życie".

ap