Technologie » Komputery

15 innowacji na 5 urodziny systemu Impuls 5

Mija 5 lat od rozpoczęcia pierwszego wdrożenia Impuls 5. W tym czasie system rozwijał się w ramach posiadanych funkcjonalności, został również wzbogacony o liczne moduły daleko wychodzące poza standard MRPII /ERP.

15 aplikacji poszerza możliwości wykorzystania systemu Impuls 5 w najróżniejszych obszarach - od zarządzania kapitałem ludzkim, przez produkcję po wsparcie strategicznych decyzji biznesowych. Szybko rosnąca liczba klientów, którzy zdecydowali się na zintegrowany system wspomagający zarządzanie autorstwa BPSC, przekroczyła na koniec 2009 roku poziom 460 przedsiębiorstw.

Doświadczenia wyniesione z wdrożeń w przedsiębiorstwach reprezentujących takie branże, jak produkcja, logistyka czy energetyka pozwoliły na stworzenie nowych rozwiązań dedykowanych wyspecjalizowanym obszarom zarządzania firmą. Do najbardziej rozbudowanych spośród aplikacji, jakie na przestrzeni pięciu lat wzbogaciły system autorstwa BPSC należą mHR, kompleksowo wspierający zarządzanie kapitałem ludzkim, czy Business Intelligence - wspomagający procesy decyzyjne kadry zarządzającej. Część rozwiązań jest wynikiem wyjątkowo bogatych doświadczeń związanych z informatyzacją sektora produkcyjnego.

Impuls RFID dedykowany jest systemom znakowania produktów czy półproduktów wraz z urządzeniami odczytującymi. Impuls MES wspiera sterowanie procesem produkcji integrując oprogramowanie ERP z urządzeniami w nim uczestniczącymi. Funkcje produkcyjne wspomagają również takie rozwiązania jak Gospodarka Narzędziowa, Kontrola Jakości - Laboratorium czy Odzież Robocza i Wyposażenie Pracownika. Listę dodatkowych aplikacji uzupełnia Magazyn Wysokiego Składowania oraz system Elektronicznej Akceptacji Faktur. BPSC wspólnie z partnerami produktowymi przygotowało również zintegrowane rozwiązania wspomagające specyficzne funkcje w firmach reprezentujących takie branże jak budownictwo czy transport kolejowy. - Wzbogacanie systemu klasy ERP o dodatkowe funkcjonalności - zarówno te dedykowane określonym branżom, jak i usprawniające działalność każdej firmy - staje się obecnie jednym z najbardziej wyraźnych elementów zdobywania przewagi konkurencyjnej rynku. - mówi Maria Pawlik, Dyrektor ds. Sprzedaży w firmie BPSC S.A.

BPSC SA od 21 lat zajmuje się projektowaniem i wdrażaniem systemów informatycznych wspomagających zarządzanie przedsiębiorstwem. Sztandarowym produktem firmy jest zintegrowany pakiet klasy MRPII/ERP Impuls 5. System należy w tej chwili do ścisłej czołówki oferowanych na rynku rozwiązań tej klasy. Dzięki swojej kompleksowości i elastyczności wykorzystywany jest przez prawie 450 średnich i dużych przedsiębiorstw z różnych sektorów gospodarki. Firma zatrudnia ponad 200 osób - najwyższej klasy specjalistów w doskonały sposób łączących wiedzę na temat nowych technologii ze znajomością potrzeb współczesnych przedsiębiorstw.

W 2007 roku BPSC rozpoczęła budowanie grupy kapitałowej. Tworzą ją obecnie spółki: Proximus, zajmująca się sprzedażą oprogramowania towarzyszącego ERP w sektorze przemysłu, energetyki i przedsiębiorstw użyteczności publicznej oraz ITalents specjalizująca się w leasingu pracowników branży teleinformatycznej. BPSC jest laureatem prestiżowych konkursów: Lider Polskiego Biznesu, Lider Rynku oraz Euro Leader. Zostało wyróżnione także Cezarem i Diamentem Śląskiego Biznesu. W 2005 roku znalazła się także w grupie 500 najdynamiczniejszych spółek technologicznych z całej Europy, Bliskiego Wschodu oraz Afryki (Technology Fast 500). Od 2005 roku posiada tytuł Gazeli Biznesu. W 2006 roku system Impuls 5 zajął pierwsze miejsce w konkursie Produkt Roku. Rok później BPSC otrzymała nagrodę Złoty Bit - IT w Budownictwie. W 2008 oraz 2009 roku miesięcznik „MSI" dwukrotnie przyznał spółce tytuł Najlepszego Dostawcy dla Przemysłu w kategorii Polski System MRPII/ERP. W ubiegłym roku BPSC otrzymało także tytuł Partnera Roku Oracle.

Oprogramowanie BPSC, jako jedyne w Polsce, promowane jest w ramach programu Kupujnasze.pl, wyróżniającego produkty wytwarzane przez polskich pracowników na terenie kraju, które skutecznie konkurują na własnych rynkach z międzynarodową konkurencją.Wśród klientów BPSC są m.in. Enion SA Grupa Tauron, Morliny - Grupa Animex, Kler, Sokpol, OSM Piątnica, WSP Społem Kielce, Krajowa Spółka Cukrowa, BIG - STAR, Stalexport-Transroute Autostrada, CTL Logistics, Grupa Kapitałowa GLINIK. Grupa sokołów

Więcej informacji na stronie: www.bpsc.com.pl

Dodatkowe informacje:Dariusz WalaBPSC SAGSM 660 719 399dwala@bpsc.com.pl

dwala