Technologie » Komputery

Impuls 5 w segmencie rozbudowanych systemów ERP

Najnowszy raport Biura badawczo-analitycznego DiS przynosi nowe spojrzenie na rynek systemów klasy ERP. Dostawcy podzieleni zostali na 5 grup ze względu na średnią ilość użytkowników przypadających na wdrożenie. System Impuls 5 autorstwa BPSC SA ponownie okazał się najwyżej notowanym, polskim...

...rozwiązaniem tej klasy. Wcześniejsze badania DiS obejmujące branżę drzewno-meblarską również wykazały bardzo mocną pozycję systemu Impuls w tym segmencie rynku.

Przyjęte założenie podzieliło rynek dostawców na 5 segmentów. Kluczem stała się średnia ilość użytkowników, wyliczona na podstawie stosunku ogólnej liczby wdrożeń do ilości końcowych stanowisk korzystających z systemu. Analizie poddano ok. 60 produktów oferowanych polskim przedsiębiorstwom. Najpopularniejszy polski system klasy ERP/MRPII – Impuls 5 – umieszczony został w segmencie określanym przez autorów raportu mianem rozbudowanych. Grupa systemów rozbudowanych obejmuje rozwiązania charakteryzujące się przeciętną liczbą użytkowników końcowych przypadających na wdrożenie pomiędzy 40 a 59. Oprogramowanie BPSC SA jest w tym segmencie bezapelacyjnym liderem zarówno pod względem liczby wdrożeń jak i ilości końcowych użytkowników. Pozostałe segmenty w jakich zostały umieszczone analizowane systemy określone zostały jako: pełne, typowe, oszczędne oraz mikro. Obok ogólnych wyników Biuro badawczo-analityczne DiS podjęło się również oceny wdrożeń zaawansowanych systemów informatycznych w sektorze drzewno-meblarskim. Badaniu poddano 100 największych przedsiębiorstw tej branży zatrudniających łącznie ok. 70 tys. pracowników. Największy, 28 procentowy, udział w ogólnej liczbie wdrożeń przypadł BPSC SA, która wyprzedziła firmy SAP oraz ITM. Spośród argumentów przemawiających za wyborem systemu Impuls 5 najczęściej podkreślanymi były: konkurencyjna cena oraz rozwiązania dedykowane branży.  Szczegółowe wyniki analiz dostępne są w Monitorach IT Biura badawczo-analitycznego DiS: nr 12 (z 8 czerwca) oraz nr 14 (z 6 lipca)

Dodatkowe informacje:

BPSC SA od 21 lat zajmuje się projektowaniem i wdrażaniem systemów informatycznych wspomagających zarządzanie przedsiębiorstwem. Sztandarowym produktem firmy jest zintegrowany pakiet klasy MRPII/ERP Impuls 5. System należy w tej chwili do ścisłej czołówki oferowanych na rynku rozwiązań tej klasy. Dzięki swojej kompleksowości i elastyczności wykorzystywany jest przez ponad 430 średnich i dużych przedsiębiorstw z różnych sektorów gospodarki. Firma zatrudnia ponad 200 osób - najwyższej klasy specjalistów w doskonały sposób łączących wiedzę na temat nowych technologii ze znajomością potrzeb współczesnych przedsiębiorstw. W 2007 roku BPSC rozpoczęła budowanie grupy kapitałowej. Tworzą ją obecnie spółki: Proximus, zajmująca się sprzedażą oprogramowania towarzyszącego ERP w sektorze przemysłu, energetyki i przedsiębiorstw użyteczności publicznej oraz ITalents specjalizująca się w leasingu pracowników branży teleinformatycznej. BPSC jest laureatem prestiżowych konkursów: Lider Polskiego Biznesu, Lider Rynku oraz Euro Leader. Zostało wyróżnione także Cezarem i Diamentem Śląskiego Biznesu. W 2005 roku znalazła się także w grupie 500 najdynamiczniejszych spółek technologicznych z całej Europy, Bliskiego Wschodu oraz Afryki (Technology Fast 500). Od 2005 roku posiada tytuł Gazeli Biznesu. W 2006 roku system Impuls 5 zajął pierwsze miejsce w konkursie Produkt Roku. Rok później BPSC otrzymała nagrodę Złoty Bit – IT w Budownictwie. W 2008 oraz 2009 roku miesięcznik „MSI” dwukrotnie przyznał spółce tytuł Najlepszego Dostawcy dla Przemysłu w kategorii Polski System MRPII/ERP. W ubiegłym roku BPSC otrzymało także tytuł Partnera Roku Oracle. Oprogramowanie BPSC, jako jedyne w Polsce, promowane jest w ramach programu  Kupujnasze.pl, wyróżniającego produkty wytwarzane przez polskich pracowników na terenie kraju, które skutecznie konkurują na własnych rynkach z międzynarodową konkurencją.Wśród klientów BPSC są m.in. Enion SA, Morliny - Grupa Animex, Kler, Sokpol, OSM Piątnica, WSP Społem Kielce, Krajowa Spółka Cukrowa, BIG – STAR, Stalexport-Transroute Autostrada, CTL Logistics, Grupa Kapitałowa GLINIK.

Więcej informacji na stronach: www.bpsc.com.pl

Dodatkowe informacje: Dariusz Wala BPSC SA GSM 660 719 399

dwala@bpsc.com.pl